Thursday, July 13, 2017

Jules Ostin

So... Hi !
Currently are 3.20 in the morning and I do not have my sleep yet.
Am currently feeling motivated from The Intern movie.

Anne Hathaway and the Ben Whittaker (character's name) really a good pair !
Not for love-type kind of pair but as main characters of the movie.

Ben Whittaker really do like taught me few things.
The most highlighted one is think before you talk.
Whatever action that you may take, words you may say

Please clearly let the mind work out that first !
Since sometimes you just need for them to think it instead of telling them what they need to do.

Striving to achieve what you want while not sacrificing anything you have can sometimes possible.
Try to think harder, smarter as you can grab everything.

Yes, EVERYTHING !

And.. Good and healthy relationship comes from the tolerance from both sides.
Believing each other.
Supporting.
And of course, loving. :) 



Wednesday, June 21, 2017

Loneliness

There are just times
When you need to be alone
Alone by yourself

To think
To feel
To analyse 
Just everything

I am getting addicted 
With that loneliness
I found calm
I found peace

But, what if this loneliness keeps me away from people around me?




But again, I don't think I am that lonely. Haha


p/s: I might be not received wishes from many people, but I got from my loved ones. For those who giving me wishes, you know that you are my loved ones even before you do. No words can describe the feeling. And this feeling keep me away from this kind of feeling lonely. Even there are saying that having no boyfriend make a lonely life. 

Hell, NOOOOOOOO ! haha

Enjoy ~

Monday, December 12, 2016

Madinah dan Maulud

The day I walked around Masjid Nabawi and had been closest to Prophet Muhammad (as Ustazah said that one specified spot), I will surely never forget the feeling.

Also the part where I felt it was getting darker around me when this ceiling were going to close. And yeah, this picture was snapped!

The peace in the crowds.
The kindness you receive from others.


( Pernah jadi tukang kasi air zam-zam dekat jemaah Masjid sebab duduk sebelah tong air zam-zam, and I never regret I did that. And that 'syukran' smile from one Mak Cik.)


Salam Maulidur Rasul.

---------------------------------------------------------
If I am being asked, which year I want to treasure it all once again?

I'll say, 2016.

Great memories.
Great experiences.
Great time with
Great people

Thanks for being really nice to me 2016.


p/s: Thanks to you (Yes you yang perasan you !) because of your post about Madinah make me miss there and finally writing up for this entry ( I just copied it from my Facebook. huhuuu)

Saturday, December 10, 2016

Seorang

Bila kau rasa sedih.
Sebab takde yang hulurkan sokongan
Takde si peneman yang selalu dengan kau

Bila kau rasa dikhianat
Sebab yang selalu di sisi kau
Akhirnya mereka bertindak di luar pikiran kau

Ingat
Hidup kau cuma ada Tuhan
Harapan kau cuma pada Tuhan

Ingat
Mungkin ada perselisihan faham
Antara kau dan mereka
Tapi, selagi apa yang nak kau perbuat bukan kesalahan
Teruskan perjalanan
Dan mohon berterusan
Selagi kau mampu bertahan

Ingat
Hidup ini berseorangan
Kerana mati juga berseorangan
Tapi, untuk berkumpul di Jannah itu satu harapan
Yang diharap dan didoa agar dimakbulkan




Saturday, August 6, 2016

Judgement


Judgement can kill.


Kalau disalah ertikan dan dilontarkan pada orang yang salah.
Ia sememangnya boleh membunuh.

Jadi, boleh aku panggil kau pembunuh ?
Ada hukuman untuk kau ?
Mungkin akan ada.
Aku harap akan ada.
Biar manusia cuba berhenti menghakimi orang, menilai mereka yang tidak sempurna di mata dia
Padahal sudah cukup sempurna bagi sesetengah yang lain.

Kau penting diri.
Kau ingat dunia ni kau yang punya ?
Kau ingat dunia ini boleh mengikut peraturan kau yang sendiri tak punya apa.
Yang cuma ada dua batang kaki
Yang memasak di bumi
Tapi sayang,
Bukan hati.



p/s: Spread positive vibes guys. If you don't meet one, then BE ONE

Sunday, July 31, 2016

Brussel Sprouts dan Leeks

Untuk semester dua, asas penyediaan makanan adalah salah satu subjek wajib untuk aku.
Jadi, kitorang harung setiap minggu dengan lab dari bahagian potong-potong sayur sampailah baking.
Bila dah makin menjengah ke akhir semester, lab makin habis lambat. 

Tapi, point utama aku bukanlah pasal lab yang lama.
Tapi pasal brussel sprout dengan leeks.

Time exam hari tu, ada satu soalan yang aku confuse sampai ke hari ni.
Dan memang aku ingat sebab mi goreng enak tersedia lepas aku jawab soalan tu.

(Soalan tu soakan objektif. Yes ! Bukan setakat soalan objektif, soalan true false pun kau takkan boleh jawab KALAU TAKDE cukup ilmu d dada. Aku ni ilmu banyak kat kitab)

Jadi adalah satu soalan :

Between those listed below, which one is not included in cabbage-family:
A. Leeks
B. ...
C. ...
D. Brussel sprout

So, aku pun confuse lah antara leeks dengan brussel sprout tu..

Dan aku jawab A.

------------------------------------------------------------------------------------

                       
                   Brussel sprout                                                          Leeks


Sebelum aku nak tulis entri ni, aku ter'search' lah pulak yang mana satu leeks yang mana brussel sprout tu.

Dan sekarang aku dah was-was balik betul ke jawapan aku A.


Babe,aku dah  TAWAKAL.

Wednesday, July 27, 2016

Terima Kasih

Cerita ni dikisahkan oleh sepupu aku yang sedang bekerja sebagai MO (Medical Officer).
Ni bukannya trilogi ataupun kesinambungan ataupun seumpama Descendants of The Sun yang dilakonkan oleh Song Joong Ki dengan Song Hye Kyo.
Diorang tak datang Terengganu pun untuk berlakon.
Ni cuma cerita yang aku sendiri yang dapat pengajaran dia dan ingin kongsikan.

Sepupu aku,Along,dia bekerja di wad O&G (Obstetrics & Gynecology) dan sedang mengandung.
Dia cerita dekat aku tentang bagaimana dia berlari ke situ ke mari bila dalam keadaan kecemasan ( bayi yang dilahirkan lemas, tali pusat terikat di sekeliling tengkuk).

"Lepas tu Along lari lah ?" tanya aku.


"Yelah, larilah. Masa tu kita dalam keadaan kecemasan. Memang tak sempat fikir pasal diri sendiri sebab nak selamatkan nyawa orang lain." jawab Along.


"Tapi kan, masyarakat kita ni kurang berterima kasih." sambung Along lagi.
"Memang betul, apa yang kitorang buat tu adalah kerja kitorang dan kitorang bukannya mengharapkan apa-apa. Cuma kalau dengar orang ucap terima kasih tu, lagi semangat kitorang rasa nak kerja. Rasa macam dihargai atas segala yang kitorang buat. Banyak benda yang kitorang korbankan sebenarnya. "


Semua kerja perlukan pengorbanan.
Berkorban ni tak mudah.
Dan kerjaya sebagai doktor ni bukan seindah yang dilihat, 
Semudah yang ditatap.
Apa salah, kalau kau bermadah, 
Dengan hanya ucapan ringkas Terima Kasih atas segala penat dan lelah.

------------------------------------------------------------------------------------

Aku risau sebenarnya bila dengar Along lari-lari..
Dan aku sampaikan kerisauan aku ni dekat ibu aku.

Ibu kata,
"Takpe, Allah tolong orang yang tolong orang ni." 
Ibu senyum.


Photo credit: Auni Afifah Ismail

p/s: Aku tau gambar tu nampak cantik sebab ada tangan aku kan ?