Monday, December 12, 2016

Madinah dan Maulud

The day I walked around Masjid Nabawi and had been closest to Prophet Muhammad (as Ustazah said that one specified spot), I will surely never forget the feeling.

Also the part where I felt it was getting darker around me when this ceiling were going to close. And yeah, this picture was snapped!

The peace in the crowds.
The kindness you receive from others.


( Pernah jadi tukang kasi air zam-zam dekat jemaah Masjid sebab duduk sebelah tong air zam-zam, and I never regret I did that. And that 'syukran' smile from one Mak Cik.)


Salam Maulidur Rasul.

---------------------------------------------------------
If I am being asked, which year I want to treasure it all once again?

I'll say, 2016.

Great memories.
Great experiences.
Great time with
Great people

Thanks for being really nice to me 2016.


p/s: Thanks to you (Yes you yang perasan you !) because of your post about Madinah make me miss there and finally writing up for this entry ( I just copied it from my Facebook. huhuuu)

Saturday, December 10, 2016

Seorang

Bila kau rasa sedih.
Sebab takde yang hulurkan sokongan
Takde si peneman yang selalu dengan kau

Bila kau rasa dikhianat
Sebab yang selalu di sisi kau
Akhirnya mereka bertindak di luar pikiran kau

Ingat
Hidup kau cuma ada Tuhan
Harapan kau cuma pada Tuhan

Ingat
Mungkin ada perselisihan faham
Antara kau dan mereka
Tapi, selagi apa yang nak kau perbuat bukan kesalahan
Teruskan perjalanan
Dan mohon berterusan
Selagi kau mampu bertahan

Ingat
Hidup ini berseorangan
Kerana mati juga berseorangan
Tapi, untuk berkumpul di Jannah itu satu harapan
Yang diharap dan didoa agar dimakbulkan




Saturday, August 6, 2016

Judgement


Judgement can kill.


Kalau disalah ertikan dan dilontarkan pada orang yang salah.
Ia sememangnya boleh membunuh.

Jadi, boleh aku panggil kau pembunuh ?
Ada hukuman untuk kau ?
Mungkin akan ada.
Aku harap akan ada.
Biar manusia cuba berhenti menghakimi orang, menilai mereka yang tidak sempurna di mata dia
Padahal sudah cukup sempurna bagi sesetengah yang lain.

Kau penting diri.
Kau ingat dunia ni kau yang punya ?
Kau ingat dunia ini boleh mengikut peraturan kau yang sendiri tak punya apa.
Yang cuma ada dua batang kaki
Yang memasak di bumi
Tapi sayang,
Bukan hati.



p/s: Spread positive vibes guys. If you don't meet one, then BE ONE

Sunday, July 31, 2016

Brussel Sprouts dan Leeks

Untuk semester dua, asas penyediaan makanan adalah salah satu subjek wajib untuk aku.
Jadi, kitorang harung setiap minggu dengan lab dari bahagian potong-potong sayur sampailah baking.
Bila dah makin menjengah ke akhir semester, lab makin habis lambat. 

Tapi, point utama aku bukanlah pasal lab yang lama.
Tapi pasal brussel sprout dengan leeks.

Time exam hari tu, ada satu soalan yang aku confuse sampai ke hari ni.
Dan memang aku ingat sebab mi goreng enak tersedia lepas aku jawab soalan tu.

(Soalan tu soakan objektif. Yes ! Bukan setakat soalan objektif, soalan true false pun kau takkan boleh jawab KALAU TAKDE cukup ilmu d dada. Aku ni ilmu banyak kat kitab)

Jadi adalah satu soalan :

Between those listed below, which one is not included in cabbage-family:
A. Leeks
B. ...
C. ...
D. Brussel sprout

So, aku pun confuse lah antara leeks dengan brussel sprout tu..

Dan aku jawab A.

------------------------------------------------------------------------------------

                       
                   Brussel sprout                                                          Leeks


Sebelum aku nak tulis entri ni, aku ter'search' lah pulak yang mana satu leeks yang mana brussel sprout tu.

Dan sekarang aku dah was-was balik betul ke jawapan aku A.


Babe,aku dah  TAWAKAL.

Wednesday, July 27, 2016

Terima Kasih

Cerita ni dikisahkan oleh sepupu aku yang sedang bekerja sebagai MO (Medical Officer).
Ni bukannya trilogi ataupun kesinambungan ataupun seumpama Descendants of The Sun yang dilakonkan oleh Song Joong Ki dengan Song Hye Kyo.
Diorang tak datang Terengganu pun untuk berlakon.
Ni cuma cerita yang aku sendiri yang dapat pengajaran dia dan ingin kongsikan.

Sepupu aku,Along,dia bekerja di wad O&G (Obstetrics & Gynecology) dan sedang mengandung.
Dia cerita dekat aku tentang bagaimana dia berlari ke situ ke mari bila dalam keadaan kecemasan ( bayi yang dilahirkan lemas, tali pusat terikat di sekeliling tengkuk).

"Lepas tu Along lari lah ?" tanya aku.


"Yelah, larilah. Masa tu kita dalam keadaan kecemasan. Memang tak sempat fikir pasal diri sendiri sebab nak selamatkan nyawa orang lain." jawab Along.


"Tapi kan, masyarakat kita ni kurang berterima kasih." sambung Along lagi.
"Memang betul, apa yang kitorang buat tu adalah kerja kitorang dan kitorang bukannya mengharapkan apa-apa. Cuma kalau dengar orang ucap terima kasih tu, lagi semangat kitorang rasa nak kerja. Rasa macam dihargai atas segala yang kitorang buat. Banyak benda yang kitorang korbankan sebenarnya. "


Semua kerja perlukan pengorbanan.
Berkorban ni tak mudah.
Dan kerjaya sebagai doktor ni bukan seindah yang dilihat, 
Semudah yang ditatap.
Apa salah, kalau kau bermadah, 
Dengan hanya ucapan ringkas Terima Kasih atas segala penat dan lelah.

------------------------------------------------------------------------------------

Aku risau sebenarnya bila dengar Along lari-lari..
Dan aku sampaikan kerisauan aku ni dekat ibu aku.

Ibu kata,
"Takpe, Allah tolong orang yang tolong orang ni." 
Ibu senyum.


Photo credit: Auni Afifah Ismail

p/s: Aku tau gambar tu nampak cantik sebab ada tangan aku kan ?

Thursday, June 30, 2016

This person

But, the future of a person lays on he/she own decision.
Come from deep thinking.
And lots of reasons.
So, what gives us a 'kelayakan' to say either it is a right or wrong decision ?
(Obviously, this is not for the wrong or bad or dilarang agama part and semestinyalah kalau dia dah hancurkan diri sendiri kita kena take action. And this is nothing to do with that part of category)

When does it say taking a career other than doctors and engineers are wrong ?
When does it say studying near from your hometown is wrong and outside of your hometown is right?
Every person must be have it's own personal reason.
Which you do not need to be questioned. 
Only support.

I am taking as this person made a mistake by asking me that question.
But still, I can't manage it. This really hurt me,deeply.
Because I have my own reason.
Which you don't know.

I am sorry because I'm not being as any student of yours which are really genius and am pursuing studies in every part of the world.
I wish the best for them as they are also my friends.
But, just step out from my life if that is what you think about me.
Because I really have my own specific reason for staying here.