Saturday, November 26, 2011

I HOPED THAT ....

ASSALAMUALAIKUM !!!
HYE !
AHLAN WASAHLAN !
ANNYEONG !


Di saat ak mempunyai sedikit perasaan gumbira yang tidak seberapa diperasankan atau sengaja tidak diperasankan adalah ketika di mana ak baru sahaja menghabiskan Harry Potter Trilogy ...
( Dan may have to start to stay with the books again after left 
them about a month ! Nih buat ak jealous ngan budak lepasan PMR nih ! )
Dari The Sorcerer's Stone sampai The Deathly  Hallows Part 1...
Dari cerita yang number one until the seven ...
And , I  just feel like to piss out sebab Deathly Hallows Part 2 ...
AK MASIH TAK DE !


I think  kalau cari kat Youtube maybe tak de kut ..
Sometimes , English movie could't be find there .
That's gonna make me more piss out !
I just can't wait to know the ending of the story ...


JUST FORGET BOUT THAT !


Sekarang nih , ak tak nak bab sedih-sedih , gelora jiwa or berkecai kolam air mata ....
Sebab sekarang , ak nak cerita pasal kefanatikan ak yang makin menjadi-jadi lepas tengok
Harry Potter for this time ...


First and the foremost , HOGWARTS !
Ya Allah ... Hanya Allah je tau sekuat mana ak nak pergi sekolah kat Hogwarts tuh !
I love their subjects that they learnt but I'm more PREFER the BUILDINGS !


IT'S SOOOOOOO BEAUTIFUL !!!
IT'S SOOOOOOO BIG !!
IT'S SOOOOOOO AWESOME !!!


Mungkin bagi korang apa yang cantiknya building tuh ?
Building yang lama tuh , yang hanya batu bata tuh ?
Tapi , THAT'S MY FAVOURITE !
Don't you think it's pretty ?
IT'S REALLY PRETTY !


But , I think mesti ada yang sekepala dengan ak kan ?
Yang minat benda-benda alah yang macam nih kan ?
Mesti ada punya ...
Selain daripada building dia ...
Dia punya SCENERY LAGI CANTEK !
Nampak sangat kekuasaan Allah SWT ...


Ak tak tau ah kalau yang tuh pun diorang reka dengan menggunakan sejenis
mesin yang dinamakan ` komputer '...
Tapi , GILA CANTEK !


And , you know what ?
Time ak tengah duk sesedap dan seenak rasa tengok movie nih kan ...
Ada lah ak terfikir ...
` Best kan kalau boleh guna magik ? '
`Best kan kalau kita pandai guna magik ? '
` Best kan kalau kita dibenarkan guna magik ? '
Tapi , Allah haramkannya ...
Allah SWT tak bagi kita amalkannya ...


And I , as His hamba should be really thankful to Him because
of this ...
Sebab , ak just fikir yang ....
Tak kan ah Allah tak nak bagi kebaikan kepada kita kan ?
Allah nih sayangkan kita lebih daripada kita tahu lagi ...
Allah nih sentiasa sayangkan kita ..
And , disebabkan Allah nak bagi kebaikan kepada kita lah ....
Allah telah mengharamkan magik and so whatever yang sewaktu dengannya ...


Maybe , the reason yang membuatkan Allah mengharamkannya adalah kerana
benda magik nih ada membawa keburukan kepada kita .
Ak pernah tanya kepada seorang hamba Allah nih yang kenapa Allah mengharamkan magik ?
Then , hamba nih pun jawab lah yang magik nih bukannya ada yang baik je ...
Magik pun ada jugak apa magik yang jahat ...


Sebab tu, Allah haramkannya ...
Sebab ye akan bawa keburukan kepada manusia .
Hamba nih pun menambahkan lagi hujahnya yang mengatakan bahawa yang dalam cerita
Harry Potter tuh hanya ditunjukkan magik yang baik ...
And  just a little bit I think , magik yang jahat ...



And , I will show you the wallpapers for this trilogy from the first one until it lasts ...
( Ak tau korang mesti dah tau gambar nih...
saje ak nak selitkan , hobi .. )



HARRY POTTER AND THE SORCERER'S STONE 


HARRY POTTER AND THE CHAMBER OF SECRETS 


HARRY POTTER AND THE PRISONER OF AZKABAN 


HARRY POTTER AND THE GOBLET OF FIRE


HARRY POTTER AND THE ORDER OF PHOENIX


HARRY POTTER AND THE HALF - BLOOD PRINCE


And ....
HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS


You know what ?
Tadi kan , masa ak tengah semangat gila cerita kat kawan ak pasal Harry Potter nih kan ...
Ada lar satu pertanyaan dari the other friend of mine ...


Aku : Harry Potter memang best gila ah citer die !
Friend 1 : Aimi tengok yang Prisoner of Azkaban je ...
Friend 2 : Harry Potter ? Cerita apa tuh ?
Aku : Biar betik mu tak tahu cerita Harry Potter Raihan ?!
Friend 2 : Betul ah .. Ak tak pernah tengok pun cerita tuh . NOT INTERESTED !
Aku : Cerita ye best gila kut ! Memang rugi kalau tak tengok . Pelakon pun handsome2 ..
Friend 2 : Mu nih tengok cerita Harry Potter ke tengok Harry Potter ?
Aku and Friend 1 : * mood sunyi membisu ke dalam diri kami menjelma * ......


Thinking about the question that my Friend 2 asked me earlier makes me had a thought for awhile ...
Ak suka cerita dia ke atau disebabkan pelakon ye handsome jadi it's make me to watch it ?


And now , I had make the desicions yang AK TENGOK CERITA HARRY POTTER DISEBABKAN 
CERITA PASAL WIZARD ! PASAL MAGIK !
And that's my final word !
KONFEM !


Honestly , dia punya actors memang handsome and cantik !
Memang tak terkata ah yang tuh ...
But , the story line is really interesting too !
INTERESTING SANGAT-SANGAT !




I REALLY LOVE THE SCARF !
Really hope to have it one day !
Siapa nak taja untuk ak ?
Or nak knitkan scarf nih untuk ak ...
Siapa yang nak buat tuh ... jadikan scarf nih hadiah perkahwinan ak nanti ek !
HAHA !!





Diorang sangat COMEL and CUTE when they were kids !
Really <3 them !


Antara semua cerita dia yang dari satu sampai tujuh nih ...
Memang ada yang ak minat satu ( firstly .. )
The Goblet of Fire ..
Tapi , bila da layan semua cerita dia ...
And the one becomes ALL !!!
SEMUA AK SUKA !!!


Yang paling ak suka time diorang tubuhkan pasukan nih !




DUMBLEDORE ' S ARMY !
Bestnya kalau ak boleh join dua kaki !


Memang best ah ...
And it's have moral behind the scene !
Nih menunjukkan yang courage diorang memang tahap gila tinggi yang tak boleh capai ah !
Habis , cuba korang bayang yang budak-budak yang still berskulah lagi berani nak
fight against Dark Lord yang sememangnya jahat gila !


They still wanna be in the group to fight against Dark Lord walaupun
diorang tahu macam mana berkuasanya Dark Lord tuh ...
And  obviously , the friendship that lies between them ...
Diorang bersepakat nak menentang even apa pun yang akan jadi ...


And the most important one , TRUST !
All of them really .. really .. really .. put their trust to Harry to help them to fight against Dark Lord
and trust that Cedric Diggory is dead because he was killed by Dark Lord and
not through a tragic accident as said by Fudge Cornelius.


That's all from this wonderful night ...
Hope you enjoy reading this ....
Teruskan kefanatikan dan keghairahan anda untuk terus menerus dan menerus dan menerusi
meminati Harry Potter !


ASSALAMUALAIKUM !


Written by  :

Wednesday, November 23, 2011

GGGGGOOOOOOLLLLLLL !!!!!!!

ASSALAMUALAIKUM !!!!
SELAMAT PAGI SEMUA !

For this entri yang tertulis di tengah pagi yang sejuk dan bernikmat nih .. 
Ak nak story2 skit about my first experience pergi tengok match bola ketika hari itu ...
Ilham untuk tulis entri yang berdasarkan tajuk bola nih muncul lam sanubari dan lubuk otak ak  
time tengah tengok bola semalam ...
Saja je nak kongsikan pengalaman ...


Experience is the best teacher , kan ?
* Ak tak tau ada kaitan ke tak dengan sekarang punya situation .. trime je larh !
Agak-agak korang ak pergi tengok  piala yang mana satu ?
Olimpik tu ke ?
Piala Malaysia ke ?
or EPL ?


Ak konfem mesti korang ingat ak pergi tengok yang Olimpik semalam tuh kan ...
Ak pergi tengok yang Olimpik semalam ...
Siap pergi tengok di stadium ag ..
Living hall rumah ak punya stadium ..
Haha !


EPL ?!
Ak patriotik OK ?!


Ak bukan pergi tengok yang Olimpik larh ..
Nak beli tiket pun ak rasa cam da tak berapa nak ada kesempatan je ...
Kesempitan tuh ada ah ...
My family and I pergi tengok math bola masa diorang tengah compete for Piala Malaysia 
antara Nogori Sembilan dengan Terengganu ..
Ak memang macam hepi giler tahap yang tak terkata ah time pergi tengok bola tuh ..
FIRST TIME KOT !


Honestly ak ckp , maybe ak agak yang amat banyak ketinggalan zaman kot ..
Sebab bola tak pernah pergi tengok pun ..
Biasa larh , budak yang tengah bawah kawalan mak ayah lagi ...
Semua yang ak nak buat , kena refer mak ayah dulu ...
Tapi , tak bermakna bila ak da besar  nanti , ak tak perlukan mak ayah ak untuk menjadi 
reference ( mcm buku reference je ) lam memngharungi hidup and make desicions .
Their opinions is the most important .
So , they comes first than the others , ok ?


Sebelum nak terjah masuk stadium pergi tengok bola ..
Tak kan ah tak payah beli tiket kan ...
Ke ada je yang main aci redah sesuka hati sesedap rasa ?
Korang pernah jadi salah satu daripadanya ke ?
Haha !

Honestly ak cakap yang sebenarnya , ak ngan family tak merancang pun nak pergi tengok bola ..
Memang tak ada lam family planner pun ..
* pernah wujud ke family planner ?
Idea nak pergi tengok bola nih pun muncul lepas pergi jalan2 keliling bandar and saw 
lots of buses and cars kat tengah jalan ..
Lastly, ak ayah pun cakap , `Jom pergi tengok bola . '
And , we just ` Hah ? Ermmm.... Ok ! '


Peluang jangan dibiarkan !
[ Motivation words for d-day ]


Ayah ak pun bawak larh pergi jalan2 kat stadium kat bandar , nak tengok ada tak lagi
yang jual tiket ..
And , Alhamdulilah ... Ada lagi tiket !
Memang bertuah betol nasib kami ..
Kalau nak dikirakan , pakat main redah je ah nih ..
So , disebabkan terlalu gatal nak main redah2 yang tak berhemah nih , tiket pun dibeli
pada masa yang agak lewt malam ..
PUKUL 11 LEBIH KOT !


Setelah membeli tiket ... my parents pun decide larh kitorang akan bertolak 
jam 1 pagi nih utk ke KL .
This is the first time kitorang memulakan journey pada waktu tengah malam !
Lepas sampai je rumah , kitorang terus siap-siap , kemas baju and pilih baju yang 
warna hitam dengan putih ( Saya Anak Jati Terengganu ) untuk dipakai time pergi tengok bola nanti .
Then , Kitorang pun bertolak ...


Memang padah ah jugak  bila buat plan mendadak nih ..
Disebabkan plan mendadak nih lah , mak dengan ayah ak tak tidur pun malam tuh
sebab kena drive ..
Abis , Memang terpaksa ah ..
Ak dengan adik ak memang tak ada lesen memandu lagi .
Kakak ak plak , memang tak pernah drive kereta malam- malam buta , nih
pulak nak drive kat highway .
LAGI AH TAK !


Keesokan paginya , kitorang sampai di R&R Temerloh ketika subuh .
Selepas tunaikan kewajipan tuh , we were having our breakfast and waiting untuk matahari 
naik tinggi skit and baru mulakan our journey back .
And , alwaktu kitorang sampai di Subang Jaya adalah pada pukul 11 .


Exactly at pukul 3.30 barang kali ..
Ak dengan family ak pun bertolak larh dari hotel ke Stadium Shah Alam ...
Alhamdulilah , perjalanan kitorang ke sana tak seberapa susah , walaupun agak sesat .
Hehe ~.. ( malu nak ngaku weh ..! )


ni larh bilangan kereta penyokong Terengganu malam tu !
Actually , banyak lagi keretanya , tapi ak sempat tangkap yang nih je .

Nih plak , pasukan penyokong Terengganu yang memang giler sempoi !
THIS IS US ! 
( I'm not in this pic , acting as a camerawoman )


And this is THE SEA OF BLACK AND WHITE !









And , this happened when Terengganu shots the FIRST goal ..









Memang riuh sakan ah time tuh ...
Tambah-tambah lagi kat kawasan yang ak duduk tuh , memang gila riuh ..
Da larh pasukan sorak pun duduk situ ...
Penyokong-penyokong yang memang sporting tahap tak ingat pun duduk situ ..
Memang bising tahap tak ingat ah !
Yang Abang-yang-ak-tak-tau-pun-nama-dia pun sporting gila !
Time cawan air ak jatuh , dia plak yang lebih2 ambil berat ...
Hehe ~... Terharu ak !


Tapi , bila je team Nogori plak yang dapat gol yang menjadikan kedudukan seri 1-1 ..
Penyokong Terengganu still bagi sokongan kepada team negeri ..
Selagi ada masa , selagi tak putus asa !
( Pepatah yang diselitkan untuk saja-saja je )


And , apabila Team Nogori masukkan bola ke dalam lubang gol satu lagi ..
Yang ketika tuh , masa just tinggal beberpa minit je sebelum match tamat ..
Penyokong Terengganu masih lagi tak senyap .
GAMAT DAN RIUH JER !


And , ketika saat upacara penyampaian hadiah ....
Ada segelintir dua penyokong Terengganu yang masin still lagi bersorak untuk Terengganu 
even yang lain semua da bersiap nak balik ..
Memang ak SALUTE ah dua orang nih !
SAYANG NEGERI BOS !

So , that's all untuk setakat berkongsi first experience ak pergi tengok bola .
Tahniah kepada team Terengganu and Malaysia ( untuk Olimpik semalam ) walaupun kalah ..
But , we know that you have tried your best to make us proud !
TERIMA KASIH !

Ak perasan yang Nazmi Faiz SANGAT CUTE !


ASSALAMUALAIKUM !


Written by :

MERDEKA ! MERDEKA ! MERDEKA !

AS-SALAM ~......

Dengan ter`update'nye blog ak pada hari ini....
Ini membuktikan bahawa ak telah MERDEKA !
Merdeka dr segala-galanya...
Haha !!!
Memang ah negara kita da 54 tahun ...
SURELY I KNEW THAT !
The meaning of `merdeka' right here is MERDEKA FROM THE `CREEPY' EXAM !
Haha !!!
The most creepy and exam yg paling mencengkan jiwa sanubari ak tol !

Knape exam slalu mencengkam jiwa dan sanubari setiap orang ?
( maybe x kowt bg mereka yg da prepare 4 that )
Tp,ak nih bkn type yg mcm tuh..
Yg jenis prepare awl2...
Last2 minute bwu bersengkang mata smpai kul 2 , 3 pagi gara2 nk buat revision..
Hehe~...
Tp,honesly ak ckp,memang ade some kind of people yg bleh study last2 minute nih...
* Ak wse ah...Possible right ?

Tetapi adakalanya , klu blajar time last2 minute nih pown ok gak ah..
Sbb ilmu tu tgh hangat lg dlm kpale time jwb exam tuh...
Insya-Allah senang sket jwb exam...kowt..
Tp,ak nk ktekn kat cnih yg DON'T TRY THIS AT HOME...
Korang jgn cube bnde alah nih klau korang memang x biase ngan this way...
Klau korang pikir yg cara korang utk prepare 4 exam tuh dah baik...
Just go with it...
Tp,in my opinion, study awl2 is better drpd study last2 minute...
Klau study last minute,korang msti study peruncingan2 yg cg ksi je kan ?
Bkn keseluruhannye kan ?
Ak tau sgt ah...
( Sbb ak pown buat cmtuh..hehe~..)


So,di sini ak jge nk sarankan...
janganah korang study last2 minute ble nk exam tuh...
Especially for the major exam's candidates....
Tolong,I beg you.jgn buat cmnih...
It will bring a bad one than the gud one for you nnti...
Sape yg nk yg bad kan ?
Try as you can to do the best for your exams by DO THE PREPARATION !
Got it ?!



Korang tau x ?
Masa musim peperiksaan tuh ah , ak ngan femly ak pegi holiday !
Haha !!
Bkn holiday sgt pown ...
Stakat pergi tgk Perlawanan Bola antara Terengganu ngan Negeri Sembilan time
Piala Malaysia kat Stadium Shah Alam ari tuh...
Memang ah diorang tanding mse weeday...
Sabtu tuh memang ah weekday for KL,Selangor ,Terengganu and others.
Tp,for hari Ahad,hanya KL,Selangor and other je yg weekday....
Terengganu X !
So,mknenye,skul ak mesti berjalan2 spt sedia kala and biase...

GANU NELANG !

GLER CARI NAHAS !
Pagi2 , ak dah kol kwn ak,tnye die yg skul ari nih cmne ?
Kang x semena-mena ak kne amik surat MC ngan doktor sbb nk bg ke cg .
Sbb,klau x de srt MC,cg x kn bg exam !
Skali,lps kol je , kwn ak ckp yg skul ak memang berjln spt biasa pd itu hari..
Tp,exam ak ditangguhkn sbb cg tkowt bdak2 nih
pegi tgok bola ( Ak ah tuh ..)
It's such a relief yg ari tuh x exam...
Dah larh esok tuh subjek Bio , Kimia ngan the-other-subject-yg-ak-dah-lupa-apa-die..
Memang cari nahas !
Tp,still ag nk pegi !

PADAN MKE ENGKO !



Exam ak berakhir pada hari Khamis , 10/11/2011 dgn berkhirnya exam for BA ( Bahasa Arab ) 
pada detik 12.35 tengah hari...
Selain drpd BA , ak jgk terpkse mnjlani exam Sivik dgn PJK...
Alah...Final exam kan..
Memang kne exam sume subjek kan ?
Tapi,ak nk tnye korang sume..
Agak2 korang ak and sume bdak fom 4 skul ak nih diperuntukkan brape lme mse
utk menjawab dua paper yg berhikmat nih ... ?
Agak2 ?

Ok , oleh krana ak yg buat soalan , ak yg kne jwb sndiri ...
( Dlm blog je ek, kat lm exam,cg yg buat soalan,korang kne answer it .
Bkn cg yg buat ques tuh jwb sendiri soalan yg die buat . )

Kitorang jwb soalan due paper tuh yg each paper contains 50 ques dlm jangka masa .....
1 JAM !
Korang da biase ke jwb exam 2 paper nih dlm masa yg amt skejap ?
Tak kesah ah biase ke x ,
ak nk citer jgk !
Haha !!!

So,I think this is enough for this time...
Sbb, I need to get my `Sleeping Beauty' sbb esok ak nk travel 
bumi Allah yg Maha Indah ciptaan-Nya nih ...

HAVE A NICE DAY !

Written by :

MY FIRST ENTRI !

ASSALAMUALAIKUM !!!!

Seperti yg telah diterterakan di tajuk blog ak...
Ini adalah my first entri .. ( for this blog ! )
Ok , sekadar nak berceloteh sesambil nak decorate skit ak punya blog nih ..
Ak nak ksi tau yg nih adalah blog yang kedua ak selepas blog yang pertama 
ada sedikit kesalahan yang memang tak boleh dielakkan ..

Honestly ak cakap yang ak tau tau pun benda alah tu akan boleh bawa masalah sampai kena
open for new blog plak...

PADAN MUKA AK !



Agak2 korang kesalahan luar alam apa larh yang ak buat sampai kena open blog lain ..??
Haha !
Actually,URL blog ak tuh...
Semalam , time ak tengah blogwalking2 jap kat blog theotherkhairul tuh...
ade lah dia citer pasal blog2 nih kat sesiapa yg masih new lagi dengan benda alah nih ..
Ak pun muhasabah ah diri kejap and thinking...thinking...and thinking...
sama ada ak nih new lagi ke dengan blog2 nih...

Lastly, ak pown decide larh , tak kesah ah baru ke tak...
Tak bawa rugi pun....
Lepas tuh, ak baca and baca and baca dia punya entri ( ak tak ingat tajuk apa sebab banyak yang
ak baca ) and perkara yang membuatkan ak terhenti sejenak .. merenung jauh ke dalam pemikiran tentang persoalan ...

URL blog ak susah tak ?
Complicated macam perempuan yang pening pasal nak pilih sapa antara Robert Pattinson dengan Lee Dong Wook  ke ?

And , untuk mendapatkan kepuasan hati ak ...
Ak pun openlah account ak kat Facebook ..
( Bukan akaun bank ok . Ak tak de akaun bank lagi )
Ak pun tengok je larh kat chat box tuh sapa yang ak kenal yang still online tengah malam buta tuh....
Then , ak pun tanya larh dia pasal URL blog ak tuh...
Then , dia kata susah giler siot kut nama blog ak tuh...
So , ak pun secara tekadnya decide larh nak buat blog baru...

So , Beginilah alkisahnya...

That's all from today !
Hope sesiapa yang membaca nih sudi jadi follower ak ..
And ENJOY BACA BLOG AK ...
Kalau rasa macam ada something yang tak seberapa menyenangkan and perlu dibaiki..
Tegur2 lah yer...


DAA !
SALAM !!


Written by :