Thursday, December 29, 2011

3 IDIOTS !!!







Assalamualaikum ..
To be honest , ak sebenarnya tak ada idea pun nk update blog ari nih pasal ape ..
So , ak pun layan je larh update pasal 3 IDIOTS yang baru sahaja ak tengok tadi ...
* for several times ...


Maybe ramai yang tengah update pasal the ending of the story Tentang Dhia tuh ..
But sorry , i'm not the one who fascinated it ..
Bukannya sebab ak tak layan cerita melayu ..
Ade jugak ak layan ...
Tapi , ak dah bosan ..
Segala benda sama je ...


Mula-mula kahwin , then mak mertua benci then main bomoh-bomoh sampai nak bagi si heroin tuh mati ..


Before korang yang suka tengok Tentang Dhia tuh nak serang ak ..
Let me explain first ...


THIS IS JUST MY OPINION ..
And , i'm more prefer for a simple one ..
How was it ?
Like this ....


Jumpa .. Kahwin ..  Happy ending ...




Simple , right ?


Tapi , kengkadang tuh kalau cerita korea yg penuh konflik pun ak layan ..
Sebab apa ?
Sebab diorang tak main bomoh-bomoh nih ..
I'm just really sick of the bomoh-bomoh thingy ...
And , diorang punya cerita lagi pendek !
Hehe ~ ...


Ok , finish bout that ...
Let me starts the 3 idiots NOW !


AK MEMANG SUKA CERITA NIH !!!!


First , banyak kut values dia ..
Second , it's bout student's life ..
              AND , I just love it !
Third , * ak dah tak tau nak bagi reason ape , sebab cerita tuh memang MANTAP ! *




CERITA NIH MEMANG AMAT SANGAT TERLALU PALING BEST SEKALI  !


Siapa yang tak layan tuh ..
Dengar ah cakap ak ..
Korang memang sedang mengalami kerugian yang besar ..
Sebab apa ?
Sebab it's all bout our life and how to be a successful person in our life ..


First thing yang ak dapat from this story is ...


CHOOSE WHAT DO  YOU WANT TO BE ...




Don't follow-follow someone else ..
Because the one that will have it for your entire life is YOU !
And not them !
So , why should you follow then even you already have
your own goal for your future ?
And , it's just like you're torturing your life and even YOURSELF !
Korang mesti tak nak , kan ?


And , kalau itu yang dimahukan oleh parents korang ...
And , apa yang dimahukan parents korang tu memang bertentangan dengan apa
yang korang mahukan ..
Just talk to them nicely ..
Pujuklah diorang baik ..
Cakap baik - baik ..
Insya-Allah , diorang akan menuruti permintaan korang ..
Kerana bagi seorang yang bergelar parents ..
Hidup dan kebahagiaaan anak-anak lebih penting daripada hidup mereka sendiri ..
So , takkan ah diorang nak tengok korang menderita kan ...


And , kalau ibu bapa korang still tak mengizinkan korang untuk berbuat begitu ..
Jangan ah nak melawan plak ...
Cuba lagi untuk pujuk mereka ..
And , yang paling penting bagi ak ..
DOA ...
Berdoalah kepada Allah supaya hati parents korang akan terbuka untuk menuruti
permintaan korang ...
Insya-Allah , Allah akan memakbulkan ..


Tapi , jikalau ibu bapa korang masih lagi tidak mahu menuruti ..
And , Allah tidak pun memakbulkan doa korang ..
Just believe that ..
It must be something better in the future if korang ikut permintaan parents korang ...


Allah plan's is the better one ...


Second ,


USAHA !




To achieve a success , it must be joined by a huge of effort ...
It's not just doa , doa and doa ...


Please lah ...
Allah SWT pernah berfirman :
` Aku tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sebelum mereka mengubah nasib mereka sendiri '


Dalam ayat nih , jelas menyatakan bahawa setiap manusia berhak mengubah nasib dirinya sendiri
walaupun semuanya sudah ditakdirkan oleh Allah Azza wa Jalla ...


So , jangan salah ingat yang Allah akan ubah nasib korang semua sedangkan korang
tak berusaha ...
Maybe ada .. Tapi tak berkekalan * kut * ...
It's different lah kalau budak tuh memang hampir geniius yang tak perlukan study pun
dah boleh jawab exam and dapat A+ for each subjects...


Wallahua'lam ...


That's all for this wonderful night and wonder girls !
BTW , Nora Danish and Adi Putra is cocok kalau acts together gether ...
hehe ~ .. * mak ak layan , ak layan sikit je *
heh ~...



Salam ...




Written by :

Thursday, December 22, 2011

PMR , PMR AND PMR ....



Assalamualaikum ...
Memandangkan topik harian semasa hari ni adalah mengenai result PMR yang baru saja keluar pagi tadi ...
Ak nak mengucapkan jutaan tahniah dan syabas kepada semua calon PMR tahun 2011 ...
Tak kesah ah sama ada korang tak dapat penuh ke , penuh ke ...
Semua tuh hasil usaha korang ...




I just teringin nak bagi sedikit nasihat nih ...
Nak jadi kakak mithali sket ...
Baca jangan tak baca yeah .... !




Kepada mereka-mereka yang dapat straight tuh ...
Firstly , CONGRAT'S !!!
BUT , jangan berhenti sampai sini ...
THIS IS JUST PMR ... ( seriously .. )
SPM IS BIGGER !!!
So , jangan berpuas hati dengan result yang korang dapat sekarang nih ..
Sebab result tuh , tak menjamin korang untuk dapat straight A's dalam SPM nanti ..
And , result tuh jugak didn't mean anything unless untuk meletakkan korang
sama ada lam kelas science stream , akaun , perdagangan or kejuruteraan or sastera ( maybe ) ...
SPM is the one that will bring you to the university that you dreamed ...
So , keep trying to do your best and DON'T EVER EVER STOP !
Got it ???!!!!!!


Kepada mereka yang tidak berjaya nak dapat straight A's tuh ...
JANGAN NAK GIVE UP !!!

JANGAN MENANGIS !
THIS IS JUST PMR ,OKAY ?
There still lot of exams that you have to face ..
This is just one of them ...





THIS IS JUST PMR !!! ( once again I repeat it )
KEEP IT UP !! 
Korang jangan fikir yang bila korang dapat cukup-cukup makan for this PMR ..
Korang tetap akan dapat cukup-cukup makan for the next one ...


NO ! IT'S WRONG !!!


You'll never know until you try it , right ?


Ok , honestly ak cakap yang mungkin korang tak kan
dapat masuk science stream sebab keputusan korang tuh ...
( kalau 6 and 7 tu insya-Allah bleh masuk )
But believe it ...




Allah SWT  plan's is better that yours !


Maybe korang akan lebih baik kalau korang tak masuk science stream ..
Or , maybe science stream did not suits you ...
Or , maybe kalau korang dapat straight ...
Korang akan riak , takbur , sombong or whatever yang seangkatan dan kaum kerabat dengannya ...
So , untutk mengelakkan segala benda tuh ...
Allah SWT masih belum mengurniakan kejayaan tuh kepada korang ...

But , to strengthen up your spirit , Insya-Allah ...
There's some word for you , my dear brothers' and sisters' ...


Jika Allah SWT Memakbulkan Doamu ..
Maka Dia Menyayangimu ..
Jika Dia Tidak Memakbulkan Doamu ..
Maka Dia Menyediakan Sesuatu Yang Lebih Baik Untukmu ..
Oleh Itu , Sentiasalah Bersangka Baik Kepada Allah SWT ..


Don't care bout the skematic phrases ..., ok ?
Just take the values ... !




And , ak yakin Allah SWT pasti akan menyediakan something yang lagi better than this ...
Do you understand ???


Ok , that's all from today and once again ..
CONGRAT'S TO ALL OF YOU !!!




Salam ...



Written by :

Tuesday, December 20, 2011

Assalamualaikum ...


Pernah tak korang terfikir bout how much ilmu yang korang ada ?
Mesti banyak , kan ?!


Tapi , macam mana pulak dengan ilmu akhirat korang ?
Banyak tak ?
Banyak dari ilmu dunia tak ?


I didn't mean untuk memerli korang semua ...
I just wanna share about my feelings and my disillusion ...
My dissillusion about how much is my knowledge about the hereafter ...
Is it enoungh ?
Or does it ` cukup-cukup makan ' ?

Tadi ak ada lah terbaca satu blog nih ...
Actually , this blog was promoted by one of my friends ...
So , sementara ada masa tuh ...
Ak pun layan ah blog tuh ...

And , my feeling when I read the blog is just ...

` Ilmu agama ak banyak mana ek ?
Sama tak macam dia ? Rasa macam kurang je ..
Ya Allah , sedikitnya pengetahuanku terhadap agama-Mu ...
Malunya ... '

Why tetibe je questions nih muncul sebab bila je ak baca blog dia kan ...
It's just lot of Hadith and Quran phrases ...

And , I'm becoming jealous ...
Camne dia boleh ingat semua tuh ek ?
Ak pun nak ingat jugak ...

Honestly , ak memang nak sangat ingat segala nih ...
Tapi , macam mana ek ?
Maybe adakah cukup dengan sekadar pembacaan ?

Waallahua'lam ...
Mungkin ilmu itu masih tidak lagi ak menemuinya ...
Ataupun ia memerlukan masa yang tepat untuk ak menemuinya ...

BUT , it doesn't mean yang kita tak perlu berusaha untuk cari ilmu nih , yerp !
Kejayaan apa yang akan datang kalau tak ada usaha ?
Kan ? Kan ? Kan ?

So , 
JOM SAMA-SAMA TINGKATKAN ILMU AKHIRAT KITA 
SEBELUM TERLAMBAT  !



Salam ....


Written by :

Monday, December 19, 2011

IS IT A VIRUS ?

Assalamualaikum !
Pe kabor ? Sehat ?
Ak harap korang sihat lah sume yerp !


For todays , ak just nak menyepitkan satu soalan nih ...
Kalau our computer tetibe je jadi lembap macam kura-kura berjalan tuh ..
Maknanya ada virus ke ?



HAHAHA !!! AK AKAN MENGHANCURKAN KAMU !!!
~  this is what the virus said to me ~

~ And, this is what I said ~
AAAAAHHHHHH !!!!! 
JANGAN HANCURKAN AK !!!!
TOLONG !!!!


Yang ak perasankan ,
Sebelum nih , komputer ak laju je semedang time nak buka Microsoft Powerpoint ...
Tapi tadi , komputer nih jadi lembap lah pulak ...
Da lah yang ak guna nih bukan komputer ak ...
Kakak ak punya kut !!

* Komputer nih memang lambat ke , ak tak terperasaAn pun sebelum nih ?
   Haru ~....

Memang nak kena ah kalau tetiba je virus masuk ....
Ya Allah , jangan ah bagi virus masuk ...
Memang saja naya ah nanti dek kena marah di kakak ak ...

AAAAAAAHHHHHH !!!!


Ya Allah , janganlah bagi virus masuk komputer nih ...
Ak da rasa macam nak terpekik terlolong dah nih ....
Sabo je larh !

So Kirikanan ,
THIS IS JUST A TEST !
This is just a really small test to you ....
The Palestine is having the bigger ...
Takkan ah kalau setakat kecik camnih pun nak terpekik terlolong ...
Ish ~ ... !

Insya-Allah , ada penyelesaiannya nanti ...
Tak pun ,this is just your thought ,,,
Mungkin tu bukan virus tapi sebab datang kat library jadi
but'u sikit kut ....
MUNGKIN !!!

*but'u means betak , lambat , slow , perlahan in Arabic ....

Ya Allah , tolonglah hamba-Mu ini ...
Janganlah bagi virus masuk kat dalam komputer nih ...
Jauhilah ak dan semua umat Islam daripada sebarang musibah ...
Hanya kepada-Mu kami meminta ..
Hanya kepada-Mu kami memohon ...
Dan hanya kepada-Mu kami menyembah ...



Sekian , salam ....



Written by :

Saturday, December 17, 2011

HARGAI SEBUAH NIKMAT ...

Assalamualaikum ....
Sebelum ak memulakan entri nih ....


The Question for d-day is :
Korang rasa nikmat yang korang dapat sekarang nih cukup tak lagi ?


Antara nikmat yang dikurniakan Allah kepada kita dalam pengetahuan ak antaranya ....


Rupa yang cantik ..
Suara yang merdu ...
Tubuh badan yang sihat ...
Akal yang sihat ...
Keadaan yang selesa ...
Harta yang banyak ...


Memang ada betulnya bahawa nikmat-nikmat di atas adalah nikmat yang baik  ...
Tapi , jangan lupa bahawa nikmat Islam dan Iman adalah satu nikmat yang lebih baik daripada 
yang di atas ...


Sebab apa ?


Sebab , tanpa nikmat ini  ..
Apakah tujuan kita hidup pada hari ini ?
Dari manakah asal kita ?
Ke manakah hala tuju kita ?
Siapa kita pada hari ini ?
Di mana kita ?
Agama apa yang kita anuti ?


Bersyukurlah  dengan nikmat yang paling terbesar yang kita dapat ...


Tetapi , pada entri kali nih ...
Ak bukannya nak bercerita tentang nikmat Islam dan nikmat Iman ...
For this entri , akan ak ceritakan tentang betapa bersyukurnya kita kerana mempunyai
dan memperoleh nikmat kaya ,  nikmat keselesaan  ...


NIKMAT KAYA ...


First and foremost , memang ak tak nafikan yang pada zaman yang globalisasi nih ...
Mempunyai duit yang banyak semestinya termasuk dalam senarai impian seseorang ..
Memang tak dapat dinafikan sebab ak sendiri pun menginginkannya ...


Siapa yang tak nak duit berjuta-juta ringgit kan ?


Tapi , kenapa setelah mendapat nikmat itu ... Kita sombong , takbur , riak ?
WAKE UP ! Nikmat tuh sementara je ...
Nikmat tuh datang dari Allah SWT ...
Nikmat tuh boleh diberi kepada kita bila-bila masa sahaja ...
DAN , boleh ditarik tidak kira masa sekiranya itu yang Allah kehendaki ...


Seseorang yang kaya tidak seharusnya merasa bangga dengan nikmat harta yang dimilikinya ...
` YEAH ! Ak kaya ! Ak kaya ! Ak kaya ! ' ...
Berkemungkinan nikmat kaya yang dikurniakan Allah akan ditarik balik selepas beberapa lama setelah dia menerima nikmat tersebut ...
Atau mungkin akan ditarik kembali sejurus selepas menerimanya kerana niatnya yang kurang baik ..


Siapa tahu dalam hati manusia ?
Sedangkan syaitan sendiri tidak mengetahuinya ....
Melainkan hanya Allah SWT sahaja yang tahu mengenai apa yang terlintas , terucap di hati sanubari kita ...


Dan ,mengenai di akhirat nanti ..
Adakah duit boleh dibawa ke sana ?
Adakah duit akan mengiringi kita ke kubur ?
Dan turut ditanam bersama kita ?
Dan adakah duit akan digunakan untuk memasuki syurga ?


Duit setakat duduk dengan kita selama 60 or 70 tahun je ..
Amalan kita yang akan sentiasa di samping kita ..
AND , even in akhirat ..
So , apa pentingnya simpan duit banyak - banyak sampai tak terbawak kan ?


Tapi , ak tak maksudkan pun yang kita nih tak perlukan duit ...
We need money ...
But , bukannya sampai kejarkan duit sampai tinggalkan perintah Allah kan ?
Sampai langgar semua apa yang Allah larang ...
Simpan duit setakat untuk kos sara hidup pun ok ape ..
Kalau alang-alang duit tuh banyak ...
Asal tak derma ke , sedekah ke , pergi Haji ke ...
Nih duit tuh duk terperap je dalam bank ..


Ingatlah , duit yang kita dapat tuh bukan milik kita ...
Ia milik Allah ...
So , apa salahnya kalau kita laksanakan apa yang Allah SWT perintah dengan duit tuh ?
Tak rugi pun .. UNTUNG ADE AH !
Lagipun , ak pernah dengar yang kalau kita sedekah and derma kat orang lillahita'ala ..
Insya-Allah , Allah akan kurniakan kepada kita berlipat-lipat kali ganda lagi daripada
yang kita derma tuh ..




Duit puluhan juta pun takkan dapat membantu kita di akhirat kelak ...




Adakah ini tujuan kita untuk hidup di dunia yang hanya sementara nih ?
Renung-renungkan ~ ...


NIKMAT KESELESAAN


Nikmat nih menarik minat ak untuk berkongsi bersama korang semua kerana ak mendapati bahawa 
berkemungkinan ramai yang di antara kita yang tidak bersyukur dengan nikmat keselesaan yang dikurniakan 
Allah SWT kepada kita semua ...

Sebelum korang layan entri nih dengan lebih lanjut ..
Ak nak kongsi satu cerita ...


Siang tadi , time tuh ak tengah on the way nak balik rumah ...
Untuk masuk ke rumah ak , ak kena lah buat U-turn dulu ...
So , when ayah ak nak membelok je nak U-turn tuh ...
Ak ada lah terpandang sebuah motosikal kat tepi jalan ..
And honestly ak cakap yang ak tetiba berasa nak menangis ...
Ak sendiri pun tak tahu kenapa ...

Apabila ak terpandangkan anak pakcik tuh yang menjadi pembonceng ...
I feel like I want to cry ...
And , deep in my heart I hoped that boy will be a great man untuk membalas apa yang his
parent  had to do
everything for him ...
Ak akan terus berharap agar that boy akan menjadi seorang insan yang berguna kepada bangsa , negara
dan the most important AGAMA ...


Dan apa yang membuatkan ak lagi terharu adalah apabila ak terkenangkan sikap remaja sekarang
yang kurang hormatnya kepada ibu bapa ..
Ibu bapa kita telah berusaha keras dengan tulang empat kerat yang ada untuk memastikan
kita dapat menjadi seorang manusia dan hamba Allah SWT yang berguna ..
Bagi pendapat ak , jika mereka berasal daripada keluarga yang berada ...
Ataupun bakal kepada pewaris syarikat yang tersohor ...
Ia mungkin tidak menjadi satu masalah ...
Mengapa ak mengatakan ianya tidak menjadi masalah ..


Sebab ak yakin bahawa ibu bapa mereka akan tetap menghantar mereka ke universiti yang tinggi dari segi perbelanjaanya ..
Dan ianya tidak menjadi satu masalah kerana wang hanyalah mainan buat mereka ...


Tapi , cuba korang bayangkan bagi mereka yang kurang berkemampuan pula ..
Ibu bapa berkerja siang malam supaya anak-anak mereka dapat meneruskan pembelajaran
dan menjadi seorang yang berjaya ..
Tapi , adakah dengan masuk ke penjara ke pusat serenti dan melepak sana sini adalah hadiah kepada segala
pengorbanan dan usaha yang telah dilakukan oleh ibu bapa kita ...




Dan bagi mereka yang sedang rancak bercinta ...
Ak tidak mengatakan bahawa cinta itu salah ...
Sebab bagi ak cinta kepada Yang Maha Esa juga dikira sebagai salah satu cabang cinta ..
Cinta kepada Rasulullah SAW ..



Cinta kepada Nabi Muhammad SAW adalah cinta kepada Allah SWT


Cinta kepada ibu bapa ...



Sayang seorang ibu


Kasih seorang ayah 


Dan juga cinta antara seorang lelaki dan perempuan ...



Cinta nih yang kita dambakan kan  ?


Tetapi , cinta pada usia yang masih setahun jagung pada pendapat ak adalah satu perkara yang sia-sia ..
Hangat bercinta .. Then putus sebab pakwe or makwe main kayu tiga ..
Then , stress bagai nak rak sampai pelajaran pun entah ke mana ...
Cinta tuh hanyalah cinta monyet  ...
Mengapa ingin dicari cinta yang hanya sementara sedangkan cinta yang sejati akan datang tanpa dipinta ?


` Saje je , sebab rasa diri lebih disayangi .... '


HELLO ! , Mak ayah korang tuh yang berkerja siang malam semata-mata sebab korang and korang still cakap yang korang nih kurang disayangi ?
Please lah ... Tak masuk dek otak terus ah !


Awak-awak sekalian , sebagai seorang insan yang sayang akan saudaranya dan
 ingin memelihara agama dan maruah saudaranya ...
Saya ingin khabarkan di sini ...
Cinta yang sejati pasti akan datang kepada kita pabila tepat pada waktunya ... ~ Insya-Allah ~ 
Pabila kita bersedia dengan segala amalan dan rasa tanggungjawab yang akan digalas nanti ...
Dan buat sekarang ... cukuplah sekadar kita meraih cinta-Nya ..
Insya-Allah , cinta sejati kita itu  mungkin juga akan tergolong dalam golongan yang meraih cinta-Nya juga ...
Aminnnn ...



Inikan keluarga imipian kita kan ?


Sekadar perkongsian untuk semua dan juga diri yang lemah ini ...
Seribu ampun dipinta jika ada terkasar bahasa dan tersilap bicara ..
Hanya ingin untuk meluahkan perasaan yang menjelma di sanubari ....



Written by :

Thursday, December 15, 2011

THE ONLY THREE

ASSALAMUALAIKUM !!!


You know what ?!
Last day kan ak and the other two of my friends outing kat bandar ....
Actually , bukan bandar sangat ah ..
Jap ! Is it bandar ?
LEAVE IT ! Just take it as dekat-dekat-bandar ...


Antara bangunan yang mencakar-cakar langit around tanah jajahan dekat-dekat-bandar nih ..
ADALAH ...
National Library of Terengganu ( ak anak jati Terengganu , ok ? )
Mydin Mall , Giant Mall and McDonalds yang terletak di tengah-tengah antara Mydin and Giant ...


And , pada hari kitorang keluar outing tuh ...
Actually , we had a class in the morning ...
Class tu habis lebih kurang pukul 11 ..
Tetapi , atas disebabkan nak pergi sangat outing kat library ..
Kitorang sengaja je cari hal ...
Cari hal nak menyusahkan orang yang tak ada hal  ...
Haha !!


* The words of ` kitorang ' tuh refer kepada KiriKanan herself , Yaa and Aimi ..


And , orang yang disusahkan tuh ialah ....
AYAH AIMI !!!
Ayah Aimi yang menjadi tumpangan bagi ak and Yaa untuk pergi ke library ...
Sahabat mesti tolong sahabat kan ?
( Kesempatan dalam Kesempitan )


Hahak !


Dan , seperti yang ak bayangkan bahawa suasana dalam kereta Aimi akan menjadi
sesepi-sepinya adalah meleset sama sekali ...
Ayah Aimi memang sporting !
Memang setakat pendengaran ak ..
Memang banyak ah yang ayah dia tahu ..
Dan , banyak yang disharekan ...


Dari satu perkara ke satu perkara dia terangkan ..
Memang dapat tahu secara tak langsung je pasal Undang-undang Jalan Raya ...
ceramah motivasi sempena tahun depan ak Aimi and Yaa yang dah nak amik SPM dah ...
And , nasihat tentang kepentingan masa ...
And , memang tak terduga oleh ak pun yang ak akan dapat
dengar ceramah time akhir tahun sebelum nak jejak Form 5 nih ...
Hehe ~ ...


Ape-pun , TERIMA KASIH AYAH AIMI !


And , setelah je sampai di library ...
Kitorang pun terus je menuju ke Unit Rujukan yang terletak dekat atas sekali ...
Dengan menaiki lif ok ... ?
Kitorang fobia naik tangga tinggi - tinggi nih ...
* fobia bahana naik tangga kat sekolah yang nak dekat sama tingginya dekat Gunung Tahan tuh ...


Then , setelah kitorang study-study addmath buat sekelian masanya ...
Aimi pun kasi tau lah yang dia dah lapar ...
Firstly , kitorang suruh je dia tahan sikit sebab nak abiskan study dulu ...
Tapi , tanpa sebab yang diingat ...
Kitorang pun lepak kat Anjung Santai untuk makan-makan ...


Mula-mula ingatkan nak makan roti je ...
Lastly,Aimi beli Maggi Cup and then pakat share tiga orang ..
Sekadar alas perut katanya sementara nak pergi makan dekat Mall nanti ...


Then , setelah selesai menjamu selera yang agak terselera tuh ...
Kitorang pun pergilah menjejakkan kaki semula ke Unit Rujukan and bersiap untuk pergi ke Mall ...
Kalau korang kata yang sekejap bebeno kitorang study ..
YES , I ADMIT !
Kitorang memang study sekejap je ...
Masa yang selebihnya kitorang pergi window shopping and MAKAN !


And , setelah meninggalkan library ..
kitorang pun menuju ke arah Mydin Mall ...
Honestly ak cakap yang Mydin Mall kat Terengganu nih memang tak lekang
dengan bilangan orang yang memang ramai tahap superb !
Dari pagi sampailah mall tu tutup ..
MEMANG PADAT !


Tapi , disebabkan kitorang sengaja nak menjerumuskan diri bersama-sama
mereka-mereka yang ramai di mall tuh ...
And sekaligus nak usha-usha barang kot kot ada yang berkenan ...
Kitorang pun lalu je larh ...


And , setelah tak ada barang yang diusha tu dikenankan oleh kami ...
Kami pun meneruskan je lah perjalanan ke arah mall yang lagi satu ...
Disebabkan kitorang pun decide nak makan dekat itu ....
Dan itu menguatkan lagi hujah kami untuk menetapkan mall itu sebagai destinasi seterusnya ...


Dan di saat di mana ketika ak nak beli sedikit barang ..
Kitorang pun bertembung dengan senior sekolah kitorang yang
kitorang rasakan sedang bergumbira sebab baru je habis memerah otak dengan
SPM ..


Enjoy your days !


And ,
Setakat buat deeekkkkk je ...
Deeeekkkkkk 's action is our speciality ..
Haha !!


And , after beli barang tuh ..
Kitorang pun menuju ke tingkat atas untuk makan di KFC ..
Nak dijadikan cerita ...
Time kitorang tengah on the way nak naik tuh ..
One of us nampak promotion MIDDAY MUNCH kat Rasamas punya restoran ...
RM4.59 for one set !


GILA SUPERB MURAH !


Then , kitorang pun decide ah makan kat Rasamas ...
Memang nak dikatakan rezeki menyebelahi kitorang betol ah ..
Sebab Aimi and Yaa just bawak RM10 je and tak cukup !
So , dengan adanya promotion nih ..
boleh ah kitorang makan puas-puas dengan bekalan RM10
for each tuh ...


And , nasib baik jugak kitorang sampai awal ...
Sebab promosi tuh sampai pukul 3 je ...
And , kitorang sampai situ pukul 2.45 ...
Alhamdulilah ....


And , the menu of d-day is ....
Nasi Ayam And Pepper Roast + Nasi Ayam And Chicke Chop + Nasi Ayam And Ayam-masak-pe-ntah
And add-on Meatball Soup + Garlic Bread ...


Memang kenyang tahap tak ingat ah !


And , the other experience yang ak dapat setelah mengeyangkan diri ini ...
AK SENTUH GALAXY TAB !


To Auni , jangan marah sebab ak sentuh galaxy tab yang real dulu dari kamu ..
HAHA !!
Selain dari galaxy tab ...
Kat situ dia ada buat promotion for handphone ..
Sekali dengan pameran ..

* Auni and ak juga mempunyai galaxy tab yang olok-olok iaitu ..
  OUR CALCULATOR !


Mula-mula , Yaa ajak je kitorang balik terus ..
Tapi , ak sengaja je buat degil pergi main jugak kat situ ...
Main - main handphone mahal nih best jugak !
And , memang satu-satu ah phone yang kitorang main ..
Saja nak test ...
Nak beli  .. Duit tak lepas lagi ...
And , kecik lagi kut nak pakai phone mahal-mahal nih ...
Form 4 , kecik ke ?
KECIK lah kiranya ~ ...


Tapi , ada satu phone yang memang ak berkenan tol ah !
Ak tak ingat jenis phone tuh apa ..
Tapi , yang ak ingat harga dia RM1299 ...
Memang tunggu ak kerja dulu ah baru dapat handphone tuh ...
Handphone tu memang full touch screen ah ...
Memang kalau nak dibanding dengan iphone ....
Phone tuh lagi besar sikit kut ..
Tak pun sama je , sebab ak da lupa ..
tapi , yang pastinya ...
Lagi nipis dari iphone ...


MEMANG CANTEK !!!


So, that's all for this barakatul morning and my outing for this end of the year  ...

Salam ~.....


Written by :

Tuesday, December 13, 2011

SUDAH CUKUP KE ?

For these days ... 
I keep thinking about myself and amalan's yang telah saya lakukan ...
I don't know why I keep thinking bout this and this makes me sad ...
Ya Allah , ak takut ..
Ak tak tahu sama ada amalan yang ak lakukan nih sudah cukup atau tak untuk
memasukkan ak ke syurga-Mu ...
I keep thinking bout this and now my otak dah nak capai tahap MELETOP ...
I don't know ...


And just now , I think that I don't have untuk meletopkan kepala ak dengan memikirnya ...
I just to have to do it and make it !
And selebihnya ...
Tawakkal a'lallah ...
Begitulah betapa indahnya Islam ...

Islam hanya mudah ...

Tapi , kenapa kita menyusahkannya kan ?


* SELAMAT BERAMAL !





Written by :

Tuesday, December 6, 2011

1 LITRE OF TEARS ...

KiriKanan was just finishing her 1 Litre of Tears drama ...
She promised that she will never give up until the death comes ...
Insya-Allah ...
Hope that she will get the courage just like Aya-san ...





* Just believe that ...
When you have to go through such a heavy obstacle ..
They're still have other persons to face the worse ...
Never give up until the death comes even you don't have any time to live ...
Allah SWT sayang akan hamba-Nya ..
Kerana itulah Dia menurunkan ujian kepada kita ...

STAY STRONG !
GANBATTE !

Salam ....



Written by :