Thursday, January 26, 2012

YOU GET WHAT YOU GIVE



Assalamualaikum ...
Pertama-tamanya ak ingin megucapkan selamat pagi kepada semua
warga penduduk bumi Allah nih ..
May your day fills with barakallah and happiness ...

For today entri ..
ak nak bercerita sedikit about something yang
ak merasakan ada kaitan dengan hidup kita ...

You Get What You Give


* VooDoo and Serano ???
Just take the last one ...


To be honest ..
ayat nih ak terfikir time petang semalam ..
Lepas je ak balik rumah after having some pemurnian with my mother
kat sekolah ah ..

*or we could call it as temu murni or something yang seangkatan dengannya ...

This little sentence makes me to have a lot of thinking ...
And , I think I'm gonna to believe on this sentence with no doubt !
Sebab , based on my experience ..
Memang berlaku ..
You will get what you give right ?

As an example ..
Situasi senyum-menyeyum ...



One day nih , korang duk jalan-jalan around sekolah macam JKK tengah lawat kampung ..
Then , korang pun jumpa lah dengan senior or junior korang ..
Then , korang senyum ...

*Senyum yang sangat comel yang boleh dibalas dengan penampaq ..
Haha !!

BUT , peringatan kepada semua yang suka senyum-menyeyum nih ..
JANGAN HARAPKAN BALASAN !
Just do it because of Allah Taala ..
It's more work ..
Korang pun dapat pahala apa ..
Sedekah apa tuh ..

Ingat duit je ke yang boleh bagi sedekah ..
Senyum pun sedekah ..

`Senyum kan sedekah '

Konfem korang pernah dengar ayat tuh kan ??

`Senyum , tak perlu kata apa-apa ..'

Lagu tuh pun korang pernah dengar kan ?

But , perlu ditambah sikit kat belakang tuh ..

`Senyum lillahitaa'la ' ..

Kalau lah korang senyum tuh kerana mengharapkan balasan ..
Ak memang akan yakin , TAK AKAN MENJADI !
Memang maybe akan ada senyum balik ..
Tapi tak semua ...

Contohnya kalau ada senior or junior korang yang memang tak senyum kat korang
walaupun korang memang dah sering jumpa tengah jalan time nak pergi tandas ke ..
Nak pergi toilet ke ?

*Toilet dengan tandas sama kan ? Hehe~ ...

Korang tersenyum kat dia ..
And , dia tak balas ..
Konfem lepas tuh korang akan talk something bad bout her , right ?

BUT , if you're doing it because of Allah's sake ..
I believe yang korang pasti akan terima je ..
Sebab korang tau yang korang senyum tuh bukan kerana mengharapkan balasan tetapi
kerana ALLAH ..

To be honest ,
ak pernah je senyum kat somebody tuh kerana nak mengharapkan
balasan supaya dia senyum balik kat ak ..
And , lepas tuh , ak dah nekad sebab tak nak senyum kat dia lagi dah ..
Buat apa , dia bukan senyum kat ak pun ...

And now , Alhamdulilah ...
All the smiles that i had given and will be is just for Allah's sake ..
And , to make us become more closer ..
And , I don't care if those i give my smile doesn't smile
back to me ...
As long as ..
they will say to others that I'm a superb-duper-speechless-good person ...

Haha !!
JOKING !!!!

I really don't care if those i give the smiles doesn't smile back to me ...
Because I believe , one day ..
they will smile at me ,..

That's what we call ..
Allah's give ...

If we do something and it is just for Allah's sake ..
Allah will give you the same or maybe a bigger one ...

IT'S REALLY WORKED !



And , it is same with our success ...
If we are trying our hard to success in our exams ..
And , we are giving our full effort on it ..
Allah will give you the success ..
And , maybe the extradiornary one ..



Who knows ?

If Allah wills it ..
Who can stop that ?!

Dalam al-Quran ,Allah ada berfirman ...

`Sesungguhnya urusan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu
Dia hanya berkata kepadanya , `Jadilah !'
Maka terjadilah sesuatu itu .

( Yasin : 82 )

Tapi , when korang tak dapat apa yang korang hajati tuh ..
Jangan lah give up pulak ..
It is what we call a test from Allah
to test us...



*Test memang lah untuk di`test'kan ?
Aduyaiiiiiii ...

So , NOW !
JUST LEADING TO THE TOP ..
TO BE THE TOP !


Jom join sekaki dengan ak , NAK ?!



Written by :

Tuesday, January 24, 2012

MALAS ..... ?!!!!

Assalamualaikum ....

First ...
Kepada barang siapa yang tau jawapan kepada soalan yang akan ak tanyakan nih ...
Tolonglah jawab ....
Ak dah sememangnya buntu kenapa ak jadi camnih ...
Tambah-tambah pulak bila da nak dekat exam nih ...





Ak konfem , kawan-kawan ak mesti tengah study hard sekarang nih ...
Tapi , ak macam tak de apa je yang nak jadi lepas nih ...
Duk rilek je ...
Study pun tak berapa ...

So , the question is ....



Siapa tau macam mana nak hilangkan rasa malas dalam diri nih .... ???
Ak dah sememangnya clueless dah macam mana nak buat nih ...
Worried bout my exams and this malas punya disease ...
Susahnya nak hilangkan penyakit nih ...

Ya Allah , tolonglah ak ...
Kenapa ak rasa macam malas je nih ...
Exam tak sampai a week pun lagi ..
Tapi study pun tak ...

Setakat buat homework dengan pergi tuisyen je ..
Tu pun tak berapa nak jalan ,....

Susah ~....

Nasihat kepada semua ...

TOLONG jangan adakan disease nih dalam diri anda ...
Nescaya  akan merana seperti saya ini ...



Salam ~....



Written by :

Thursday, January 19, 2012

A FRIEND MEANS .....



ASSALAMUALAIKUM ! OLLA ! ANNYEONG !
A very good morning to everyone in this world yang sekarang nih duk meng`online'
and kepada mereka yang masih `terlelap' di katil tuh ...

Cepat-cepat lah bangun woooiiii !

And , may your day is filled with barakallah and sengihan-sengihan yang menceriakan ...

First and foremost ..
Sebelum korang semua nak start baca ...
Ak nak kasi tau dulu yang this entry is not based on
a topic only ..

Why ?

Sebab ak nak gaul-gaulkannya buat nasi ayam ..
Haha !!

Tak ah ..
Saja je nak main gaul-gaul sekali-sekala dua kali dua kala ..

VARIATION IS NEEDED , OK ?!

So , for the first topic ..
FRIEND !

For you allzzzz punya opinion ..
What is the mean of a friend ?
What are their use ?
Does they bring any benefits to you ?

Ok , let me answer all those ques ...
First .



What is mean of a friend ?

Based on wikipedia ,
A friend is a person that someone likes or knows .
People who are friends talk to each other and spend their time together .
They also help each other when they are in trouble .
Friends are people that can be looked up to and trusted .
A friend is one who admires a person's skills and helps or encourages them to make a right decision .

Or you can check this link ..
http://www.kayif.com/2011/05/jenis-kawan-sejati.html/ ..

And now , let me tell you based on my opinion plak ..

For me ,
A friend is someone that you can show your feelings and tell them your secrets without any doubt .
A friend is someone that will guide you to a path that brings you happiness and peace ..
Someone that will tegur-tegur you when you make mistake ...
Someone yang akan tolong you bila you in trouble yang sampai macam dah nak pecah
tempurung `kelapa' ..
And maybe someone yang akan give their opinion when you are asking them .

Memang pun ! Question must be answered !

* i mean kepala ok ..

I think there's still a lot of definition of what a friend means ..
But I just catches up with this thingy in my mind ...



So , for my dear friends and korang semua-semua
yang ada kawan nih ...
Jangan jadikan kawan korang hanyalah sebuah tempat untuk bersuka-suka ..
Share your problems with them ..
And , I believe your friendship will be STRONGER !



And , for those friends yang rasa semacam je bila kawan korang
tak share pun dengan korang apa masalah dia ...
Janganlah nak terasa ..

Even you are not the chosen one for them to tell their secrets and confess their feelings ...
Don't be aci nyorok plak .
You can be their `cheerleaders' , RIGHT ?
For me , being a cheerleader is better ..
Sebab ak rasa diorang akan jadi lebih bersemangat when they know that
they still have a person who is always be by their side and support them ...



Just my opinion !

Untuk kengkawan yang menghadapi masalah nih pulak ...
Bila kawan korang tu tanya korang kenapa macam
tengah `bertapa' je + muka macam asam pedas + budu + belacan ...
Korang buat derkkkk je ..
Siapa yang tak terkecil hati masa tuh ...
Diorang punyalah care pasal korang and korang just buat derkkk ..

Hancus lulus jantung hati kot !

Kalau korang rasa yang korang tak seberapa selesa je nak confess dengan dia ...
Unless korang kasi tau je lah yang korang tengah stress tahap underground dah ..
And senyum je lah bila kawan korang tu tanya pasal apa ...
And , then lari je cepat dari situ , takut-takut kawan korang tu tanya macam-macam lak..

*senyum mintak penampaq ...

Or korang pikir there is no such a good places to confess your feelings except with
ALLAH SWT .

Ak memang tak nafikan pun yang sebaik-baik tempat untuk confess is with Allah The Almighty ...
Ak pun pernah je buat macam tuh ...
Memang rasa tenang yang amat bila confess tuh ...
Rasa macam terlepas je segala beban hidup tuh ..

But , sometimes you need a person to share your probs ...
A person that understand your feelings and believe you ...
Kepercayaan is the most priority that you should care about ...

BUT ! Hati-hati ...
Kalau korang nak share  problem dengan kawan ...
You should share it with the most you believe one ..
The one that will keep your secrets until bila-bila ...
Takut-takut akan terjadi something yang terduga kan ..
Merana hidup nanti ...


So , that's all for this day ...
Ak nak prepare for tuisyen lak ...

Believe your friend and tell them !


Salam ...


Written by :