Tuesday, February 28, 2012

THE REAL-TRUE-HONEST-FRIENDS



Yang Dikatakan Sahabat

Jika kamu berbakti kepadanya , dia akan melindungimu 
Jika kamu rapatkan persahabatanmu dengannya 
Dia akan membalas baik persahabatanmu itu 

Jika kamu menghulurkan pertolongan daripadanya
Dia akan membantu
Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya
Dia akan menerima dengan baik

Jika dia mendapati sesuatu kebaikan kepadanya
Dia akan menghargainya

Jika dia melihat sesuatu yang TIDAK BAIK daripadamu
Dia akan MENUTUPINYA

Jika kamu meminta sesuatu bantuan daripadanya
Dia akan mengusahakannya

Jika kamu berdiam diri
Dia akan menanyakan kesusahanmu 

Jika datang sesuatu bencana menimpamu
Dia akan meringankan kesusahanmu

Jika kamu berkata kepadanya
Nescaya dia akan membenarkannya

Jika kamu merancangkan sesuatu nescaya
Dia akan membantu

Jika BERSELISIH FAHAM dengannya
Nescaya dia lebih MENGALAH untuk menjaga
PERSAHABATAN denganmu


p/s : Appreciates your friend before it's too late ...
       Ask sorry for them even you are not doing any mistake ...
       Thanks you friend for always be there when you don't have anyone
       after ALLAH SWT and family





Written by :

Friday, February 24, 2012

UJIAN ??!!!!

Allah SWT menimpa ujian kepada hamba-Nya kerana Dia merindui mereka ...
Merindui hamba-Nya untuk bertasbih kepada-Nya
Merindui hamba-Nya untuk mengingati-Nya

So , diwaktu anda semua sedang menghadapi ujian ,
Ingatlah bahawa di saat itu , Allah sedang merinduimu ...

*Terima kasih ya Allah kerana merinduiku walaupun
  ak telah leka dari mengingati-Mu ...






Written by :

Thursday, February 9, 2012

TERIMA KASIH YA ALLAH !

ASSALAMUALAIKUM !!!!

Setelah sekian yang `agak' lama ak tak update facebook nih ..
Eh..Eh..Eh..
Facebook lak ..
Soli soli ...


Blogger .. Blogger ...


Meh ak ulang once again ayat yang agak tergendala tadi ...


Setelah sekian yang `agak' lama untuk ak tidak mengmunculkan post di
ini blog punya hak milik ...
Akhirnya ,keluarlah jugak update yang satu nih ...


`Apa korang tanya ? Apsal lama tak update blog ? '
*Bajet minah blogger terkenal ! Haha !!


Ak tak update lama -lama ni pasal
I'm on TOV examination ...
And , this week is the second week . *i tot *


And buat hari terakhir untuk minggu nih,
ak baru saja terlepas seksaan exam add math yang sementara nih ...
Ya Allah , amat lega rasanya bila berakhirnya exam add math ...
Tadi , usai je exam add math paper 2 ..
Ak terus je pergi buat thermal contact dengan Yaa ...
Biar kasi thermal equilibrium sket ...
Ak punya suhu badan mendadak turun ...


Campur tolak tambah darab bahagi plak , ak bertapa buat dua jam and berbelas-belas jam dah
sebelum nih di bawah kipas yang berkelajuan paling-superb-maksimum ...
Speed 5 kut ! Nasib baik tak ada speed 10 ,
Kalau tak dengan baju sejuk setebal 20 inci ak pakai !


AMAT MENYEJUKKKKKKAAAAAANNNNNNN !!!!!!



Dah lah keadaan inilah yang akan membuatkan ak tertidur time-time tengah exam ...
Nasib baik tak pernah ... *padahal pernah je tidur *


OK ! Stop bout my day ...
Now , I just want to share something with all of you ..
Something yang membuatkan ak berasa sangat bersyukur kepada
Allah Taala kerana masih mengurniakan kepada ak kedua-dua belah kaki ..


Terima kasih Allah ..
Alhamdulillah ..
Subhanallah ...



Tadi , time ak nak balik dari sekolah ..
Ak ada ternampak seorang budak yang chubby jalan depan kereta ak ..
Dia jalan dengan kawan dia ..
Ak tenung je dia berjalan ...
Dia tak perasan pun yang ak tenung dia time dia tengah berjalan ...
So , dia pun berjalan-JALAN-JALAN ....




And , lastly , ak tengok sekali lagi dia berjalan ...
Dia berjalan pakai TONGKAT ...
Dia berjalan pakai tongkat yang untuk orang patah kaki tuh ...
Then , ak tenung kaki dia ...
Kaki dia dah .................
Tak ada ...


Ak tengok muka dia ..
Ak tengok dia senyum , suka and gembira
walaupun dia dah kehilangan kaki ..
Mungkin dia dah terbiasa ..
Tapi , barangkali jikalau perkara tuh terjadi kepada ak ..
Ak akan malu untuk keluar rumah ..
Ak pasti akan menangis setiap kali tengok keadaan kaki ak ..


Dan , lepas ak tenung dia dan kakinya ..
Ak senyum sorang diri .. *tanpa diperasankan ayah and adik ak *


Ak cakap dalam hati ak ,
`Ya Allah , kuatnya budak nih hadapi ujian nih , baru kecik tapi dah kehilangan kaki..
Tapi , sikapnya lebih matang daripada mereka yang lebih dewasa , Kau permudahkanlah
segala urusan dia dan jadikanlah dia seorang yang berjaya supaya dapat menggembirakan hati
ibu dan bapanya .
Semoga dia akan menjadi hamba-Mu yang berjaya di dunia dan akhirat .
Seorang insan yang tidak akan pernah lalai daripada mengingati-Mu dan mengamalkan
segala arahan dan meninggalkan segala larangan-Mu , ya Allah .
Kuatkanlah ak untuk menghadapi ujian pada hari esok seperti mana Engkau menguatkan
dirinya . Amin ya Rabbal Alamin '.


So , as the conclusion ...
Bagi sesiapa yang masih mempunyai nikmat kaki yang Allah kurniakan tuh ...
Bawalah kaki itu ke tempat yang diredai Allah dan bukan tempat yang sebaliknya ..
Gunakanlah nikmat tuh sebaik-baiknya sebelum nikmat itu ditarik semula ..
Jangan pabila nikmat itu ditarik , barulah kita ingin mensyukurinya ...
Syukurilah dan hargailah sebelum kita kehilangannya ...


THANKS ONCE AGAIN ALLAH !




Sekian for today ....

Assalamualaikum !



Written by :