Thursday, March 29, 2012

CHEMISTRY !


ASSALALAMUALAIKUM !!!!

Dengan ter`post'nya entri on my blog tonight ..
menandakan bahawa ak telah mendapatkan an idea
yang maybe akan membosankan atau menyeronokkan ...

Tersentuh pulak bab yang berkaitan blog nih ..
I want to say sorry if my blog is just to boring and can't satisfy
semua ciri-ciri yang korang nak baca ..
I'm just trying to be the best for all the readers ...

I don't care how much my followers is ..
*followers ak dah tak meningkat naik dah ....



Because this little blog is just to share my journey of life with
all of you ..
Read it or not , depends on you ...
I'm no one to force it .

So , for this entry's topic is ....

CHEMISTRY !



Disebabkan mengapa ak tetibe saja nak tulis pasal
chemistry nih pun sebenarnya ak sendiri tak tau why ..
I just feel like I want to share the subject which is the most i loved ..

And , the subject is CHEMISTRY ...

For the first time ..
Sebelum ak menginjak ke dunia Form 4 tahun lepas ..
Ak tak pernah pun terfikir yang ak akan sukakan this subject ..
Sebab , that time ak dah decide yang I want to be a doctor ..
So, i just think a lot about the Bios logos ...

But , masuk saja Form 4 tuh kan ...
Bios logos is not my favourite subject's anymore ..
Bios logos was changed to the CHEMISTRY .

It doesn't mean yang ak dah tak interested dengan bios logos nih ...
Ak minat je ..
But , less than how my fascinated to the chemistry ...



CHEMISTRY is just a subject yang mengenai matters ..
How the combination of particles to form ionic bond or covalent bond ..
And how the particles can produce electrical energy (ionic bond )
*Mentang-mentang baru revise bab ELECTROCHEMISTRY kat tuisyen tadi ..

( Cg. Zul : Definition nih saya reka sendiri based on my kefahaman yang setakat saya belajar setakat nih .. Kalau salah , silah marahkan ~ ..:))) )

And , based on wikipedia pulak ...
CHEMISTRY is the science of matter , especially it's chemical reactions but also it's composition ,
structure and properties. Chemistry is concerned with atoms and their interactions with other atoms
and particularly with the properties of chemical bonds .

First and foremost , THANK YOU so much to Cikgu Zul yang menaikkan kegilaaan
saya terhadap CHEMISTRY nih ...
And so on , to the cikgu yang mengajar saya kat tuisyen tahun lepas ..
Dengan pertolongan cikgu-cikgu nih ...
Saya telah amat bersemangat untuk mempelajari CHEMISTRY and
membuatkan saya untuk major in this field of studies ...
Insya-Allah ...

For this year pulak ..
All thanks to Cikgu Hasnah yang telah menyambungkan kegilaan saya ini
untuk meneruskan pembelajaran saya dalam CHEMISTRY nih ...
Even this is my first time  having my class with Cikgu Hasnah ..
But , having a different teacher yang mengajar saya takkan menghalang saya
untuk meneruskan minat saya dalam bidang nih ...

Semua cikgu adalah THE BEST !

CHEMISTRY is not just about the CHEMISTRY ...
Its can be related to our life actually ...
To be honest kan ..
Ak tak pernah terperasan pun yang there such millions of values
yang kita boleh amik when we study CHEMISTRY ...
Tak caya pulak ...

BUT , as a hamba to ALLAH , we must believe that all of this is the to HIS kekuatan ...
KEAGUNGAN ALLAH ..
KEBIJAKSANAAN ALLAH ..

This is one of the way for ALLAH to show his kekuatan to us ...
And , from this we can learn how to be a better muslim ..
And amar ma'ruf nahi mungkar ....



Because of this teories ...
It makes me to be more fanatics to study about CHEMISTRY ..
maybe secara tidak langsung dapat mendekatkan diri ak kepada ALLAH SWT .
insya-Allah ...

So , disebabkan this subject juga ..
Ak telah menukarkan my ambition ..
From being a DOCTOR to a PHARMACIST !
Hopes it's gonna be reality ..
Insya-Allah ...



If ALLAH wills it ,
then anything can't to halang .. kan ?

BUT , it must be joined by the EFFORTS !



So , that's all for tonight's confession ...
May your dreams come true ..
Mine too ....:)))))

Assalamualaikum ~....


Written by :