Sunday, December 23, 2012

LET'S BE 'FRESH' !

Assalamualaikum !


MORNING EVERYBODYHHHHHHH ! ( rock gituh )


May this beautiful morning will be fulled with barakallah . Insya-Allah .


So last night , I decided to write some entry's about anything that I could share
and brought benefits to all of us . Tips for our fabolous ( fabulous ) life especially .
Insya-Allah ...


Since this is the first one and now it is still 'early' in the morning .
So , I like to share about how to avoid sleepiness terutamanya
bila nak bangun sembahyang Subuh .


Time nak sembahyang Subuh ialah saat yang paling 'berat' . Kan ?


'berat' nak bangun tidur !


Even someone yang kuat and muscle dia macam Popeye lepas makan spinach
pun tak boleh bangun . Tak boleh angkat selimut yang 'berat' tu .
( Sesetengah ? ) Kalau takde , alhamdulillah .


' Orang yang kuat tidak dibuktikan dengan kekuatan fiziknya , tetapi dengan kemampuannya
menguasai diri ketika ia marah. ' ( Abu Hurairah r.a )

< Selingan only >


Sebenarnya ketika kita tidur , syaitan telah mengikat kita dengan 3 simpulan .
Demi mengelakkan kita daripada bangun bertahajjud dan bersembahyang malam or even Subuh.
Setiap daripada simpulan ini boleh DIPUTUSKAN .
Oleh diri kita sendiri . Dengan 3 cara .


Caranya ????




Sebut nama Allah exactly after korang bangun . Boleh dimulakan dengan doa bangun tidur .


Doa bangun tidur :



alhamdulillahil ladzi ahyana ba’da ma amatana wailaihin nusyur


Artinya :

Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami ( membangunkan dari tidur ) dan hanya

kepada-Nya kami dikembalikan .



Kalau bagi sesiapa yang tak ingat doa tidur , you olls also can :


1 ) Ucap Alhamdulillah 

OR / AND

2 ) Sebut ' ALLAH '


Kenapa sebut Alhamdulillah ? Sebab.....
Allah masih lagi memberikan kita peluang untuk terus hidup.
Untuk bertaubat atas segala dosa kita .
So , bersyukurlah sebab Allah masih sayangkan kita dan kita masih ada masa for preparing
ourselves before we return to Him . Alhamdulillah ...




There's no use kalau setakat sebut saja perkataan Alhamdulillah and Allah nih .
Maksudkannya . Yakin . Hayatinya .


Kalau sebut alhamdulillah , tanamkan sifat kesyukuran yang sebetulnya dalam hati
dengan nikmat yang masih dikurniakan oleh Allah .




Wuduk . Wuduk dapat menghindarkan kita daripada syaitan.
Berdasarkan hadis , wuduk juga sangat digalakkan ketika kita sedang marah .


 Salah satunya ialah hadis riwayat Abu Wa’il al-Qash, ia berkata, “Ketika kami mendatangi Urwah ibn Muhammad al-Sa’id, seseorang berbicara kepadanya dan membuatnya marah. Urwah kemudian beranjak pergi dan berwudhu, lalu kembali dan berkata, ‘ayahku meriwayatkan kepadaku dari kakekku, Athiyah, bahwa Rasulullah Saw. bersabda: Amarah itu dari setan dan setan tercipta dari api. Api dipadamkan dengan air. Maka, apabila salah seorang dari kalian terpancing amarah, hendaknya berwudhu’.”





Menunaikan solat . 


Bercakap mengenai solat , saya ingin meng'highlight'kan ( dengan highlight brand Faster kaler hijau )
mengenai bersembahyang malam .


Pernah pada suatu hari para sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW, 
' Untuk siapakah Allah menyediakan bilik-bilik seperti itu ya Rasulullah ? '


Rasulullah SAW menjawab , ' Bagi mereka yang menyebarkan salam , menyumbangkan makanan ,
terus berpuasa dan berjaga malam mengerjakan sembahyang sedangkan orang lain tidur nyenyak .'


Lalu sahabat-sahabat bertanya lagi , ' Siapakah yang tahan dan sanggup berbuat demikian 
ya Rasulullah ?'


Jawab baginda lagi ,
 ' UMATKU ! Dengarlah , sesiapa yang bertemu sesama Muslim 
lalu ia memberi salam , itu bererti telah menyebarkan salam . 
Barang siapa yang memberi makan anak-anak 
dan isterinya sampai kenyang, bererti ia telah menyumbangkan makanan .
 Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan dan ditambah dengan tiga hari pada setiap bulan ,
 itu bererti ia terus menerus berpuasa. 
Dan sesiapa yang menunaikan sembahyang Isyak terakhir dengan berjemaah, bererti dia telah bersembahyang malam sedang manusia tidur . '


< Hadis Riwayat Abu Naim dari Jabir >


Sumber : Buku Semai Benih-Benih Syurga ( Khairul Ghazali )
MUST READ SDN.BHD .


Berdasarkan hadis , ' bilik-bilik ' yang dimaksudkan itu ialah bilik-bilik khas di SYURGA yang diperbuat
daripada permata-permata yang tembus dipandang mata seperti kaca.


Berdasarkan hadis and apa yang saya nak highlightkan ( Faster kaler hijau once again ) , bersembahyang
malam bukanlah bermaksud kita harus bertahajjud . Tapi , cukup sekadar solat Isyak secara berjemaah .


( tapi ini tidak bermakna kita harus meninggalkan tahajjud . Mungkin ganjaran bagi mereka yang bertahajjud
lebih hebat ? So , REBUT ! )


Ya Allah ... Maha Suci Allah ...


Jom pakak rebut belake ! ^_^


Sekian sahaja for this entry .


Renung-renungkan dan selamat beramal ~..... 0.0


Assalamualaikum . 

Thursday, December 13, 2012

Bukan separuh separuh ;)


A berpakaian dengan mengenakan tudung hitam yang 'berlayer' yang agak nipis.
B menegurnya .


B : A , kau tak sepatutnya pakai macam tuh. Even kau memang dah tutup kepala , tapi
     still jarang. Sampaikan warna tengkuk kau pun aku masih nampak. Seingat aku , tak boleh kau
     pakai macam nih . It's still not complete . Kalau kau nak pakai tudung nih pun , kau boleh pakai
    tudung kecik untuk tutup tengkuk kau tuh .

A : Aku takpe pakai macam nih pun . Aku bukannya orang dakwah .

B : Orang dakwah ke orang bukan dakwah ke . Semuanya manusia , ada balasan di akhirat nanti.
      Tapi , terserah pada diri kita pulaklah sama ada nak menuju ke syurga atau sebaliknya.
     ( mengatakan dengan perasaan yang agak marah )


Perbualan itu berhenti begitu sahaja ....

----------------------------------------------------------------------------------------------





Bismillah...
Dengan lafaz yang mulia assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh .
Semoga setiap dari kita dikurniakan kesejahteraan, kesihatan , keredaan
dan kemudahan dalam menjalani dan melakukan setiap perkara.


Betapa bersyukurnya kita dengan nikmat yang Allah swt masih kurniakan kepada kita hari ini.
Alhamdulillah , segala puji bagi Dia kerana masih memberikan kita nafas dan peluang untuk terus
memperbaiki dan memperbetulkan diri kita ke arah yang lebih baik .


PENDAKWAH.



So today , saya nak share or 'perbetulkan' mengenai pandangan 
sebahagian mereka terhadap insan yang bergelar seorang pendakwah .


Sebenarnya , setiap dari kita yang bergelar muslim dan mukmin nih
adalah seorang pendakwah  dan pemimpin.



Pendakwah dan pemimpin ke arah menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.


Amar ma'ruf nahi mungkar


Berdasarkan hadis ....



عَنْ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ كُلُّكُمْ رَاعٍ
 وَكُلُّكُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ الْإِمَامُ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالرَّجُلُ رَاعٍ فِي أَهْلِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ
 وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا وَمَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا وَالْخَادِمُ رَاعٍ فِي مَالِ سَيِّدِهِ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَكُلُّكُمْ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ


Mafhumnya :


Dari Ibn Umar r.a. Sesungguhnya Rasulullah Saw. Berkata :”Kalian adalah pemimpin, yang akan dimintai pertanggungjawaban. Penguasa adalah pemimpin, dan akan dimintai pertanggungjawaban atas kepemimpinannya. Suami adalah pemimpin keluarganya, dan akan dimintai pertanggungjawaban atas kepemimpinannya. Istri adalah pemimpin dirumah suaminya, dan akan dimintai pertanggungjawaban atas kepemimpinannya. Pelayan adalah pemimpin dalam mengelolaharta tuannya, dan akan dimintai pertanggungjawaban tentang kepemimpinannya. Oleh karena itu kalian sebagai pemimpin akan dimintai pertanggungjawaban atas kepemimpinannya.


Based on hadis di atas , penguasa ( pemerintah ) , suami , isteri dan pelayan ( pekerja )
yang boleh dikatakan semua lapisan masyarakat adalah PEMIMPIN DAN 
BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS KEPEMIMPINANNYA. 


So , sudah terang lagi bersuluh di sini bahawa setiap dari kita adalah pemimpin
dan pendakwah .
Bagi saya , pemimpin dan pendakwah membawa maksud yang sama. 


Kenapa ?
Kerana pemimpin dan pendakwah adalah tunggak yang akan membawa kita untuk mencapai maradhotillah
( keredaan Allah ) melalui pekerjaan dan perbuatan kita .


Seperti hikam Arab :


Baik pemimpim baiklah rakyatnya


Oleh sebab itulah , segala tindakan dan perkara yang kita lakukan dalam sesuatu pekerjaan 
haruslah mengikuti syarat dan ketetapan yang telah Allah tetapkan .
Demi mencapai keredaan dan keberkatan-Nya.


Satu pekerjaan yang disertai keberkatan dan keredaan Allah adalah lebih baik
daripada satu pekerjaan yang sia-sia walaupun ianya tidak menemui kemenangan atau kejayaan.


So , back to our topic . Macam dah 'swing' je dari tajuk.



Pendakwah nih bukannya hanya terletak pada alim ulama' , ustaz ustazah dan
mereka yang fasih ilmu agama.
Tapi , terletak pada bahu semua umat Islam .


Kenapa saya mengatakan sebegitu ?
Kerana ianya amat bertepatan dengan ayat ..


Kalian adalah pemimpin .


IT'S KALIAN !
( does it mean to all of us ? And not sebahagian .)


And , as I had said several times ..


PEMIMPIN = PENDAKWAH


So , KALIAN JUGA ADALAH PENDAKWAH.


Saya berikan satu situasi sebagai contoh ....



Bayangkan jika anda adalah seorang penuntut di luar negara .
Dan , anda dikelilingi oleh mereka yang bukan Islam .
Anda merupakan seorang yang mempunyai ilmu pengetahuan agama , alim dan berakhlak mulia .
Tetapi , bagaimana dengan orang sekeliling anda yang turut bergelar sebagai seorang Muslim ?


Adakah mereka seperti anda ?


Dan adakah anda merasakan dengan mereka berakhlak begitu , mereka yang
bukan Islam akan tertarik pada Islam ?
Saya rasa tidak .


Ya , memang hidayah itu milik Allah .
Tetapi , kita juga harus berusaha untuk mengecapi dan memilikinya .
Kerana kita juga masih memerlukan hidayah Allah .
Dan mungkin , berdoa untuk mereka supaya mendapat hidayah Allah .
Melalui doa dan perbuatan kita .


Siapa tahu , melalui tingkah laku kita yang mulia dan baik ,
mereka yang bukan Islam tertarik pada Islam ?
Hidayah itu milik Allah .



Sedangkan Nabi Muhammad SAW dahulupun menggunakan akhlak peribadi baginda
sebagai salah satu
medan untuk menyebarkan Islam .
Dan buktinya, ramai yang memeluk Islam .


The main point right here is anda adalah seorang pendakwah .
Tapi , adakah anda berperwatakan seperti seorang pendakwah ?


'Saya bukan pendakwah.Saya belum cukup ilmu agama. Saya tak perfect.'


Maafkan saya , tapi jikalau kita menunggu mereka yang perfect ilmu agamanya .
Jadi bilakah dakwah ini boleh dimulakan ?
Adakah sehingga kita cukup ilmunya  ?
Kita takkan.
Bahkan sehingga kita menghembuskan nafas terakhir pun ilmu kita tidak akan lengkap.



Ilmu Allah itu luas. Meliputi seluruh aspek kehidupan .


~ Islam sebagai ad-Deen yang membawa rahmat ~
( Pendidikan Syariah Islamiah )


So , conclusion is ...
jadikan diri anda sebagai seorang pendakwah .
Seorang pendakwah bukanlah seorang yang cukup ilmu agamanya , kuat imannya
dan bukanlah 'kosong' dosanya .


*Taubat itukan ada . Everyone needs it .



Tetapi , seorang pendakwah adalah seorang yang sentiasa menambahkan
ilmu agamanya , meningkatkan imannya dan
sentiasa membersihkan dosanya .
Dan sentiasa cuba untuk berdakwah.




Semoga memperoleh sesuatu daripada entri ini ....

Assalamualaikum ~....
:)PEACE.




Written by :

Sunday, December 9, 2012

SCHOOL ~ !





Assalamualaikum ...
It has been a loooooooooooooooooong time since my last entry.
Living as a SPM candidates had make me so busy. *ye ke ?*
Instead of having a lot of homeworks , I could not make any time for this .


And , this is my first entry after a long break .
So , I am gladly to share with all of you everything .
Everything about my memories in school .


So , since SPM is over , my time is fulfilled by watching all
the mobbbies and dramas yang sudah saya kopi dan pastakan from my
friends.
Thanks a lot chinguya !

OK !
As I said earlier ..
I am glad to share my klak0r + happy moments in school with all of you .
:)))))))))))

So , first question is ,,,,
Korang biasa datang lewat tak ?
Mesti biasa kan ?
Saya rasa budak yang paling baik pun mesti ada datang lewat even once.
Except kalau budak tu memang tahap superbaek + disiplin tahap mencecah awan.
hehe~...



Kalau nak dikira saya nih budak bermasalah or not ..
I think, not . *koooooooot...
Tapi , kalau budak yang sering datang lewat tuh bolehlah ~...
Selalu jugak lah datang lewat ....
*kira bermasalah jugak ke ?

Dalam banyak-banyak kes saya datang lewat nih ...
Pernah sekali tuh , saya dengan adik saya siap masuk ikut pintu belakang sekolah lagi ..
Dekat asrama lelaki sebab takut cikgu tahan ...
hehe~...
Time nak masuk kelas dari pintu belakang tuh , bukannya takut-takut .
Siap lambai dekat kawan kat atas bangunan tuh ..
Walaupun perasaan kat bawah tuh ada MPP ( pengawas sekolah ) ! hehe~...
Dahlah senior plak tuh ..
Haru betol !



Nasib baik kut sebab tak jumpa dengan warden asrama .
Time tuh , Cikgu Bakar yang jadi warden ..
Kalau jumpa , memang siap ah .. haha !!
Sekarang nih , Cikgu Bakar dah jadi PK HEM.
PK HEM YANG PALING THE BEST !!!


Tahun nih pulak , ade sekali tu saya dengan adik saya 'agak' lewat
lah jugak pergi sekolahnya ..
Tapi , still sempat for the assembly ..tu pun , orang dah habis baca Yaasin ..
But this time , kitorang tak main dah ikut pagar belakang ...
Pagar depan je .. Yang besar punya ..
Time masuk tuh perasan yang cikgu disiplin ada dekat situ ..
Tapi tetap buat derkkk  ..
Sekali cikgu perasan , kena sound  ...
' Dua beradik nih lagi . Muka hok supe tule je ( muka sama je ) .'

Tapi , kitorang just senyum je .. heh~...*wink*

~ Ustad KA aka Khairul Afandi ~

Nak dikatakan memang banyak ah kes datang lewat kitorang nih terlepas ...
Habis datang sekolah time semua orang masuk kelas .
So , nak tulis nama dekat siapa .. hehe~...

*Kepada MPP yang akan baca nih , jangan marah .
  Anda tetap yang TERBAEK ! hehe~...


*kenyit sebelah mata*


Besides that , nak kata betapa bersungguhnyalah
saya nih buat experiment Chemistry ..
Sampaikan jilbab terkena silver chloride,AgCl pun tak perasan ...
Last-last , Auni ke Yaa entah yang tegur .
Baru perasan ...
Plus , hari tuh , nak amik gambar for buku An-Nur ( majalah sekolah )
Memang canteeeek sangatlah ...
Mujur ada button batch penyelamat ...*haaaaaaaaah~..*

Walaupun sedemikian tudung baru harus tetap dibeli .
Sebab , kesan die tak akan hilang except kalau bakor tudung tuh ..
Bak kata cikgu ...

Yang tambah harunya pulak , bila sekolah just tinggal in a few months je lagi ...
Nasib baiklah ibu sporting ..
Tak kena marah pun ~.. hehe...


And , for the last one moments, FRIENDS !
In five years time I spent my life there ,
there's a lot of moment yg saya dapat .
Time suka , duka , tak puas hati , terlebih puas hati ..
Semuanya ada .. And , semuanya dikongsi bersama-sama .
And this situation had tighten us stronger .
Insya-Allah , till Jannah .




'Berkawan biarlah seribu , bercinta biarlah satu'

ceeeeeeeeehhhhhh~....
* saya just highlightkan bab 'BERKAWAN' ye ....


Kenangan yang paling tak dilupakan sekali ...
Time kena denda dengan ustakzah BA tahun lepas .
Sebab tak siap homework ..
Kena nyanyi depan kelas kut !
Sek2 laki wat sleeping beauty je time kitorang kena nyanyi tuh ..
*memang 'beauty' sungguh lah ...

Then , perform reader's theater for 1Murid 1Sukan ( rasanya )
instead of main netball then dapat jadi JUARA !


Reader's theater pun dapat JUARA jugak !
Memang digondol betullah ...

Tahun nih pulak , lot of things that we had gone through.
From perkhemahan -> jamuan kelas -> jamuan form five -> MAJLIS GRADUASI !

For perkhemahan , kitorang berkhemah di Tapak Perkhemahan Sekolah Menengah Bukit Guntong ..
Syok kut sebab ingatkan boleh jumpa Cg. Yus tapi tak ...hehe~...
You know what ?! Kitorang daki Bukit Jong .
Even bukit tuh bukanlah macam Gunung Everest tingginya or Bukit Tabur *kut*
Tapi , memang menguji betul !

Jamuan kelas pun syok !


Majlis Graduasi plak , memang AWESOME !
Tapi , sedih jugak sebab ibu dengan ayah saya even my brother couldn't make it .
Sebab , kakak saya pun konvo hari tuh ..My only one .
And me , tak boleh ikut sama sebab ada Majlis Graduasi kat sini .
Ibu ada tanya takut-takut nak pergi jugak .
But , I said no. Sebab sayang ..
Tahun nih tahun last duduk Tok Jiring . Lain kali dah tak dapat nak join Majlis Graduasi dah ..
So , nak amik moment tuh sebab nak simpan dalam hati dengan otak .
hehe~...


So , begitulah ceritanya...
Baru tinggalkan sekolah few days, tapi dah rindu sangat ...
Baru faham macam mana perasaan excited Nur Afifah ( my sis ) masa
ikut saya amik buku dalam kelas hari tu .
Siap jadi tour guide lagi ....
Tunjuk kelas tuh , tunjuk tempat duduk .
Masuk kelas tu , masuk kelas nih ..
Memang rindu .


So , that's all for this entry .
Hargailah setiap saat anda di sekolah selagi anda masih ada waktu
untuk menghargainya .
It's a chance untuk anda menghabiskan masa selama lima tahun di sana .
A CHANCE.  So , use it molek-molek .
Opportunity seldom knocks twice .
And this opportunity , never have it's second knock .
Because time cannot be 'reversed'

Assalamualaikum !


p/s : Will miss / love the school forever !
       :))))))))))))))
     





Written by :