Monday, May 27, 2013

TIDAK SPESIFIK. KABUR~...



To PALAM, here I comes !!!!!




Assalamualaikum semua. Happy holiday !
Mesti korang semua tengah happy kan ?
Almaklumlah, dah cuti sekolah kut !


Saya pulaklah yang tengah bersedih plus gembira ni. Huhu..
( Boleh ke ? )


From my latest entri, sudah 'terbongkar' that I am a SPM leaver.
Well now, I'm waiting for my registration day in UiTM Puncak Alam.
On this 2nd of June. In sha Allah. huhu~..


To my friends yang dah register tu.
I wish you :
GUD LAK !
ALL THE BEST !
STUDY MOLEK !


In sha Allah. The friendship that we had gone through together for these few years back akan berkekalan until His Jannah. Amin...


So~..
New surrounding- New subtopics- New classes- New labs- New textbooks- New friends and ......
THE NEW ME !


In sha Allah, setiap kegagalan yang saya alami pada tahun lepas akan saya perbaikikan.
Start daripada tahap kecintaan terhadap Mr. Bios Logos.
Tahap kefanatikan dengan Encik Chem dan Tahap kesukaan kepada Abang Fizik.


Selaras dengan itu, mula berjinak-jinak merapatkan lagi ukhuwwah dengan Quran.
Selalu saling belek-membelek. Belek sofhah (page) Quran and jugak diri sendiri.


*NOTE : Seimbang dunia akhirat pelis..


Ya Allah, permudahkanlah segalanya.. Bantulah kami hamba-Mu ya Allah..
Sesungguhnya hanya Engkau tempat kami memohon pertolongan.


Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan


For indeed, with hardship (will be) ease.


[ Quran, 94:05 ]




Back to the main point. Actually, entri ni adalah untuk sesi bermaaf-maafan...
Bukannya sebab nak raye or ape-ape.
Just setakat untuk meminta maaf. Kalau-kalau ada terkecik hati or tersalah tutur kata,
gurau senda and pendapat yang dibicara. Mohon diampunkan.


As in other words, A new fresh start !


So, maybe after this, entri-entri mungkin tidak akan dipenuhi dan ditulis as sekerap mana yang
saya boleh tulis seperti sekarang.
I'm sorry if I makes you wait. ( I know I don't ) .
Buat ayat stail blogger terkenal. Huahuahua...


And We have already created man and know what his soul whispers to him, 
and We are closer to him than [his] jugular vein


[Quran, 50 : 16 ]


Habblu minallah, habblu minannas.
Kita jaga akhirat, dunia datang menjengah.
Kita jaga dunia, akhirat says ' Don't wish to Jannah! ' Pppfftttt ~..
JOM DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH !

Sunday, May 12, 2013

DETERMINATION COSTS EVERYTHING


Decsribe the true meaning of DETERMINATION :


DETERMINATION is OBSESSION. 




Just like how you obsessed to go to a Giant supermarket ( hah? ).
As in a situation :
Korang jalan bawak kereta lalu ikut pagar Giant punya supermarket. Punyalah penuh tempat parking.
Mak cik kat sebelah pun cakap,
'Dik, banyoknye orang hari ni. Ade parking dok lagi eh ?'


Tapi, korang still tak layan and tetap terus masuk dalam parking site dekat Giant tu. ( Well, that's obsession right ? OBSESSION=DETERMINATION) Memang mengidam sangat nak pergi Giant tu.
 Then, korang bawaklah kereta dalam dua tiga meter. Punyalah rezeki korang baik.
Ada orang nak keluar. Then, korang dah capai kejayaan. Dapat parking. YEAH !


That's quite easy right ? but, who knows how much you struggle for it ?
( Bersungguh cari parking. Haha )


But, there's some people that have to around the parking site for more than once. 
( For the parking, Alhamdulilah. I got the 'mudah' one. Hoho.)
But not for my academic.


I'm not getting any parking(success) in my first major exam (UPSR). 
But, if you still keep trying, there's will be a parking for you. In sha Allah.


A : Innalillahiwainna ilaihi raji'un
B: Sapa yang dah mati ?
A: Engkau.
B: Asal aku lak ?
A: Sebab kau dah give up.


You're not die when you are trying. But, you are alive.
Alive to try and live your life !
Keep it up bebeh ! ^.^v


Well, for last year. Operasi membangunkan diri selepas jatuh tersungkur menghempap tanah, 
tergelincir dengan 'batu kegagalan',
kena tambak dengan 'peluru kekechiwaan' ,
akhirnya, bendera kemenangan berjaya dikibarkan. 
Laungan kejayaan kuat dijeritkan. 


Hoyeah !


Alhamdulillah ~..


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Alhamdulillah, Thanks for all teachers yang mengajar saya for these years back. Since tadika, sekolah rendah and sekolah menengah. Kalau nak list semua nama cikgu, memang amat sangat teramat panjang sekali entri ni. Hehe~.. Kalau ada cikgu saya yang terbuka entri ni, I'M SAYING THIS TO YOU CHEKGU !


Thanks jugak untuk kengkawan, saing-saing, rakan sejawat ( Hmm ? ) and first and foremost for my family.
Kakak and Adik yang tak berhenti bagi support, Ayah yang tak berenti bagi harapan. Ibu yang selalu memberikan 'kata semangat' bila terlebih bukak MukaBuku.


Well, I had posted about this many times. But, I just still wanna make it. Bukannya nak berbangga or riak ape-ape. Cuma mana tau kut-kut ada yang terkesan di hati, tersemat di celah aorta sampai terus study hard lepas ni. In sha Allah. Btw, the ceremony that I had in school today yang membuatkan saya ingin menulis about this entry. So, that's all for this night-going-to-the-morning. Assalamualaikum. :)


Sebelum tu, ni HADIAH.







Saturday, May 4, 2013

SHARING IS .............. GOOOOOD !


Situasi :
Abu pergi beli makanan dengan Ali dekat Restoran Pak Idris. Untuk 5 orang dan semuanya menu lain-lain.
Lepas siap pergi beli, Abu dengan Ali balik rumah. Berkemas nak makan.
Bila tengah agak khusyuk nak makan, si Mamat tanya, 'Ali, kau nak rasa tak ?'. Ali dan Mamat bertukar pinggan. Lepas tu, Remy pulak hulur pinggan. ' Mamat, kau nak rasa yang aku tak ? '
Dengan automatiknya, Mamat menghulurkan pinggan Ali kepada Remy. Setelah Mamat merasa makanan Remy dihulurkannya kepada Ali pulak. Semasa Ali menyuap makanan Remy ke mulutnya, Ali terpandang yang Mamat telah mengambil potongan sotong dan ayam dalam bihun tomyamnya. 'Oloh, banyok teh amik sotong aku. Aku baru makan satu.' luah Ali dalam hatinya. Tapi, Ali hanya membiarkan kata-kata tersepit di semilunar valves. Mengelakkannya daripada terkeluar. Akhirnya, Ali menyambung memakan bihun tomyamnya setelah dihulurkan Remy.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


OK. Assalamualaikum semua.
And , Selamat Hari Pilihan Raya ( erk ? ).


First and foremost, saya nak tanya satu soalan.
Amacam ? Dah sedia nak mengundi ? ( erk ? Again. Haha. )


Pernah tak anda semua melaui saat-saat 'menggembirakan' seperti ini ?
Tengah-tengah syok nak makan, orang nak rasa sikit. Yang tu nak sikit. Yang ni nak sikit.
Sampai yang kita pun tinggal sikit. Sikit dari tadilah.


Dalam bebanyak-banyak sebegini yang saya lalui, semalam baru saya perasan. Kenapa Allah nak bagi ujian begini kepada saya. And memang, ada udang di sebalik mi udang !




Apekah udangnya ?!


Udangnya ( hikmahnya ) ialah JANGAN KEDEKUT !


Seriously, I mean it.
Allah bagi ujian tu, sebab Allah nak uji kita ni kedekut ke tak.
And maybe, in the same time boleh melatih diri kita supaya tidak menjadi kedekut.
Ni baru setakat bihun tomyam dua tiga suap dah kedekut. Nanti kalau duit dua tiga ringgit.
Tak taulah macam manalah reaction time nak bagi sedekah.
Masuk duit seringgit dalam tabung, then tarik semula ke.
Pura-pura masuk duit dalam tabung ke. Entahlah.


Tapi, tau tak apa kelebihan for those yang bersedekah ?
( Macam yang biasa kita dengar ) Allah akan bagi ganjaran kepada kita 10 kali ganda.
Bagi orang yang betul-betul-betul-betul-betul ikhlas nak sedekah, ganjaran fiddunya is just a small thing.
They are waiting for the ganjaran fi'akhirah. Lagi bermakna ! Kan ? Kan ? Kan ?


Tapi, the most important one for me is semakin banyak kita bersedekah, in sha Allah makin berkat rezeki kita. In sha Allah. ( Macam hipotesis sains doh rasa ni )


So, moral of the story of Ali, Abu , Remy dan Restoran Pak Idris ( Eh? ) .
JANGAN KEDEKUT WAHAI GENG-GENG SAING AMBE SEKALIAN !
Sifat kedekt anda tu tak bawa ke mana pun. Ia hanya akan merugikan anda.
Tak dapat pahala. Tak dapat tolong orang. Tak tenang hati.
And , yang paling penting the keberkatan punya probability for all of your rezeki is maybe low.


Sebelum apa-apa terlintas dalam fikiran anda-anda semua,
Ya. Bukan saya penentu siapa rezekinya berkat, siapa tak berkat.
Siapa sembahyangnya dia dapat pahala, siapa sembahyangnya tak dapat.
But, this is as what I has read and learnt. And, I'm just practiced it in my life.




That's all. Assalamualaikum.


p/s : For those yang akan mengundi esok, SELAMAT MENGUNDI !
       Choose the best ! Yakin dengan pilihan anda.