Saturday, October 19, 2013

P.A.L.A.M




Assalamualaikum.
Well, it's some kind of too long right for me not updating this blog.
Haha. Seriusly, sangat busy with all the assignments,lab reports and tutorials ofkos.
Watching Merlin too. Huhu...


Well, talking bout all my days spent in PALAM. It's just OHSEM !




'Saya jumpa kawan baru, lecturer baru, surrounding baru. Kawan saya datang mai dari banyak negeri.
Perak, Johor,Kedah, Penang,Sarawak, Kedah and Selangor ofkos.
Lecturer saya baik-baik sangat. Sempoi ~... '
Expect saya akan cakap macam tu ke ?


Well, it's maybe some kind like that. Like this.


'Seriously, spending my time in PALAM for one sem is just like a SUPERB-OHSEM momentos (bukan mentos) to me.
Jumpa kawan yang gempak.Independent yang tetibe tercetus dalam diri ni. Lecturer yang sememangnye siyes. SANGAT BAIK, OHSEM, BEST, SEMPOI !!!! '


But, takde banyak mana pun gambar yang berjaya di'snap'kan sebab tak bawak camera satu. And, always terlupa nak bawak pegi klas bila dah amik camera dengan kakak.
We do have take a snap for our group. But, diorang semua post dalam insta. Saya manalah ada insta.
I just using a C3 NOKIA phone. So, no Insta, no WeChat, no LINE and no Pou. Haha.. Main Pou dengan Subway Surf dari phone Naj dengan tab Um je. Dioranglah yang selalu jadi mangsa. Huhu~..


So, maybe mana-mana gambar yang ter'upload' sekali dalam entri ni is some photos yang teramik with my old phone and camera. Kooooooot~...


Well, bila sebut pasal UiTM Puncak Alam aka PALAM ni..
There is one thing yang pasti the first thing bermain-main di fikiran, STAIRS !
Haha... That is the first thing. Even time saya mula-mula sampai tu pun.
That is the first thing yang saya cari. Seriously !
But, I got no picture about the stairs. Takleh tunjuk how scary it was. Haha..


Well, time minggu destini siswa or Orientasi. Kitorang diorientasikan oleh senior-senior degree yang tengah
cuti. Syukron akak-akak abang-abang sebab 'spend'kan masa korang untuk kitorang.Even kitorang ade gak macam mogok. Haha..




I'm not alone in PALAM btw. Ade je schoolmates saya yang berseangkatan melaporkan diri dekat PALAM ni. We got 8 from SMKA Tok Jiring. Yeaaaaaaahhh !!
Time form five dulu ade cakap, ' Ekgi sek-sek Tok Jiring macam reunion pulok je bila sume gi dinu.'
Tapi realitinya, just 8 je from our school..
Yang lain semuanya dah merebak berterbangan ke mana-mana.
Ada ke USIM,UIA,UPM,UM and ada jugok yang dah terbang ke Jordan. Yang tengah buat preparation.
Hmmm~... Bertebaran semuanya produk brand Tok Jiring ni. Alhamdulillah.
Gud Lak ye kengkawan saing-saing ambe sekalian.




In PALAM, I got housemates yang DAEBAK.Memang siyes, rumah kitorang quite bising.
Bila si Naj yang asyik menjerit. Arifah yang always duk menyanyi dengan Haha.
Saya yang duk kalah dengan Naj ngan Ipah bila kena usik. Haishhhh~...
And, ada jugak kengkadang tu duk bergosip-gosip depan pintu bilik ramai-ramai.
Tengok Merlin ( semenjak minggu final exam ari tu ).


Pasal class lak..
Dalam 3000 lebih musafir asasi kat situ.. Kitorang dibahagikan kepada 95 group.
Daripada A sampai huruf apa entah yang last. And me, in G group. G7.
Lawo dok ? Smart molek. Huhu~...
Well, our group consists of 34 asasians... ( Yes. We are Asians.Hoho.. )
Ada yang dari Kedah,Penang,Johor,Sarawak jugeeee and Terengganu ofkos !
Dalam kelas kitorang, ade 3 je bdok teganu ( including me ). Huhu~...
I got my geng already. Hoho...
Me, Naj, Um and Mesh. We surely memang kamceng dengan semua classmate.
Huhu~...




Pasal schedule kelas... Yang paling panjang pun masanya, sampai pkul 6.30 petang.
Tu time ade lab. But mostly, lab tak abih sharp pukul 6.30 pun. Kitorang biasa abih dalam pukul 6 petang gituhhh...
Kelas yang paling lewat start lak pukul 10.30 pagi. Tu pun hari Isnin je. (setakat yang ingat).
Yang lain semuanya start pukul 8.30 pagi.
Kelas yang paling awal plak abih, pukul 12.30 tengah hari.
Tu bila time takde lab bio. Memang best ah..
Tapi, even kelas abih awal pun. Waktu yang paling awal sampai bilik pun dalam pukul 2 lebih gitulah kut..
Tak tau ah ape khojenye yang dibuat sampai balik lewat cenggitu.


*Lepak library ? Sungguh jauh sekali~...


So, beginilah keadaan saya sepanjang menghabiskan masa selama satu sem or 14 weeks in PALAM.
Sekarang tengah sem break. Alhamdulillah, berjaya hadapi first sem.
Ok. Done sampai sini.
Semoga berjmpa lagi di lain episod ~...
( Macam Ustaz Kazim Elias je.. )






Ni time kitorang pegi program amal palestin.
Priakustik dengan UNIC yang mai.
DAEBAK !

And this is another greatness of Allah in PALAM.
How grateful I am staying in PALAM. Even ceruk dunia. 




Assalamualaikum.