Wednesday, January 1, 2014

Sin.Ga.Pu.Ra


Assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh.




You know wat ? Islam amat menganjurkan umatnya untuk melancong.
As not in spending lots of money on it. But, just travel. Mengembara.
And this entri, in sha Allah saya akan ceritakan serba sedikit about my
travel to Singapore ( as you see from the title itself ) Huhu..
And beside from that, saya juga akan ceritakan a little bit of way I think bagi sesiapa yang
mungkin nak meneruskan hajat nak travel kat sana jugak. Huhu..




Alang-alang menyeluk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan.
Alang-alang nak share untuk dunia, akhirat disekalikan. *senyummewek*


Ok.
Perjalanan kami sekeluarga untuk ke Singapore ni bukannya dengan flight. We just use a public transport.
Bus.Taxi.MRT.


Untuk sesiapa yang maybe inginkan percutian murah, kita boleh aje gunakan public transport yang terus boleh bawak kita masuk pegi Singapore. As an example, they got a bus ( SBS Trasport no 170 ) from Larkin ( Johor Bahru ) terus masuk Singapore. Even after lalu dua Checkpoint. Malaysia punya kastam and jugak Singapore punya ( Woodlands checkpoint ).
And untuk bayar tiket bas SBS ni, buat macam ala-ala rapid KL je. Cakap nak pegi mana and bayar.
Tapi ingat, sediakan duit secukupnya. Sebab bus system dekat Singapore takleh kasi duit balik.
So, sediakan duit secukupnya yep !


Antara destination yang bas SBS Trasport 170 ni :
MRT Kranji


You can check on this timetable jugak. :
http://www.transitlink.com.sg/eservice/eguide/service_route.php?service=170


But for me, MRT is the easiest transport instead of taxi.
Walaupun MRT ni adalah trasport yang paling senang. Kita kena tau jugak kalau nak pegi kat situ,
kena naik dari MRT mana and berhenti kat mana. Macam biasa naik KTM and LRT. Huhu..


Kalau nak pegi ...., berhenti dekat MRT .... :
Singapore Flyer - Promenade ( but, kitorang naik taxi hari tu, so don't really used with this way )
Esplanade - MRT City Hall
Sentosa Express - MRT Harbour Front
Arab Street - MRT Bugis.


This is the picture of map or MRT.




So, after stops at MRT Kranji. We head on terus kepada Orchard Road. Nak amik voucher.
As for sharing, ada satu laman web yang kiranya sediakan voucher-voucher untuk tempat-tempat yang femes dilawat kat s'pore ni. try check on THIS! . Instead of dapat tau what places should we visits.
Harga murah pun dapat ! Macam voucher yang saya beli, kitorang just perlu bayar dalam RM150 for 3 tempat which is maybe takes about $120. Darab dengan 2.50 untuk convert ke Ringgit Malaysia.
Dalam lebih kurang RM300 ah.


Look, murah kan ?!




Ok. after pegi amik voucher. Kitorang memulakan perjalanan dengan menuju ke Singapore Flyer.By taxi.
Kalau nak guna taxi, beratur yep ! And, barisan dekat taxi stand tu sungguh amat panjanglah sekali. Huhu..
Orchard Road memang femes dengan gedung beli-belah. Dari branded-branded sampai yang so-so.
Dekat Orchard Road ada ISetan and Lucky Plaza. Got another shopping mall. Nama dia Tanglin Mall rasanya kalau tak silap.


And this is Singapore Flyer !








After went to the Singapore Flyer, kitorang terus je balik ke rumah ibu angkat saya dekat Pandan Gardens. Area Jurong East. It's quite a distance actually.


For our second day. We just spending our day in Pulau Sentosa. Well, bila citer pasal Sentosa mesti ingat USS kan ?? Tapi, kitorang tak masuk pun. Mahal derr.. Lagipun, kalau masuk, ibu saya bukannya main sangat benda dalam tu. Buat rugi je. Huhu...




Cara nak pegi ke Pulau Sentosa ada 3 : cable car, taxi or by monorail ( Sentosa Express )
Sentosa Express ada dekat VivoCity. Kalau dari Pandan Garden macam saya, boleh guna 2 cara. Whether nak naik MRT or bus ke VivoCity tu. Kalau naik bas, amik bas SBS 143 and tuju ke VivoCity punya bus stop. It takes lebih kurang 45 minutes tak silap. And bayaran yang dikenakan lebih kurang $2 per person kalau tak silap.




For MRT pulak, korang naik je dari mana-mana MRT and berhenti dekat MRT Harbour Front.
Dari MRT tu, dia akan tunjuk ke mana kita patut lalu untuk pergi ke Sentosa Express. Sentosa Express ada dekat tingkat 3 bangunan VivoCity Mall tu.


Harga untuk masuk ke Pulau Sentosa is $4 per person. Pegi and balik. And tak termasuk dengan segala permainan kat sana. Just untuk tiket monorail tu.


Ni tiket nak pi Sentosa.




Kat Sentosa, kitorang pergi Underwater World which is termasuk jugak dalam kitorang punya voucher.
Selain tu, kitorang jugak dapat entry for Dolphin Lagoon. Nak tengok dolphin warna pink ? Mai kat Dolphin Lagoon !




Selepas daripada Underwater World, kitorang pergi dekat another tempat dekat Pulau Sentosa. It's Luge and Skyride. Naik sampai ats bukit dengan Skyride and turun dengan Luge. Ala-ala go kart lah lebih kurang.
Permainan ni ada banyak harga dia. Sama ada nak naik sekali tapi ramai-ramai or nak naik banyak-banyak kali tapi seorang. And, dia pun ada yang family punya harga. Kalu harga family ada yang sampai $60 untuk 10 orang. Kira macam $6 sorang. Yang ni, kalau pergi ramai-ramai ngan kawan boleh ah ni or pergi serombongan ke. And kalau yang untuk seorang and sekali naik is $13.



Selepas dari pergi dekat Luge ni, kitorang singgah nak jenguk Merlion jap.
Menurut hikayat yang pernah diceritakan oleh Pak Johan ( travel guide saya masa Leadrership programme ke S'pore 2 years ago ) , Merlion dekat Sentosa adalah ibu. And yang dekat Esplanade tu is anaknya and ayahnya. Ibunya meninggalkan anaknya dan suaminya. Sebab itulah si ayahnya selalu menangis and air keluar ikut mulut. Huhu.. *maybe hanya sebagai gurauan* Tak tahu di manakah tahap kesahihannya, :)




And alang-alang dah sampai Sentosa. Kitorang pun pergilah ke USS. Hanya kat luar.
Tak masuk pun, amik gambar kat luar pun jadilah. Masuk dalam, rezeki lain kali. Huhu..
And after that, kitorang pun berangkat balik. A bit awal I think. sebab malam tu kitorang nak keluar pegi Esplanade lak. Nak tengok view kat Esplanade bila time malam-malam.




And for the night, we are in Esplanade !
Untuk pergi ke Esplanade, naik mana-mana MRT and then tuju ke MRT City Hall. Tapi, dari situ,
kita takkan terus sampai Esplanade. Kena jalan sikit. Tapi, bila keluar je dari MRT City Hall tu.
Korang akan nampak bangunan Marina's Theater by The Bay. Ala-ala kulit durian gituuuuuuu~...
And tujulah ke arah bangunan tu.




After reaching the theater, you just go straight and don't belok-belok ( huhu ) and just follow the bridge.
Sebab at the end of the bridge, di situlah Esplanade. Yeeeehaaaaaa!!!!




After spending and 'menikmati' suasana malam dekat Esplanade, kitorang terus je balik. Sebab takut MRT dengan bus takde. Alhamdulillah, lebih kurang pukul 11.30 malam. Kitorang sampai rumah. :)




And as for our third and last day. We were just went to the Arab Street untuk tengok Masjid Sultan pagi tu sebab at 1.30 tengah hari kitorang ada Dukw Tour dekat Singapore Flyer.




Singgah beli murtabak Singapore jap !


The, our last thing before going back to Johor. Dukw Tour.
Benda alah ni sebenarnya boleh dianggapkan as a duck. Sebab kitorang jalan-jalan atas darat and atas air.
And just wandering around the Marina Bay, Esplanade, City Hall, Singapore Flyer.




So, that's all for my mid-sem break in S'pore. May it will help you as a tip to travel there.
Sekian. Assalamualaikum. *senyumleborlebor*