Sunday, December 27, 2015

Short

Cuak dengan exam esok.
First paper.

But, one said..

'Niat molek, Allah akan tolong.'

Miss her.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Harinya seperti jauh sekali rasanya.
Bulan 4.
Masih jauh lagi.

Ya Allah, sempatkanlah kami.

Tuesday, December 22, 2015

Al - Infitar

Apabila langit terbelah

Dan apabila bintang-bintang gugur bertaburan

Dan apabila lautan pecah bercampur-baur

Dan apabila kubur-kubur dibongkarkan

(Setelah semuanya itu berlaku), tiap-tiap orang akan mengetahui apa yang telah dikerjakan dan ditinggalkannya

Wahai manusia! Apakah yang memperdayakanmu- (berlaku derhaka) kepada Tuhanmu yang Maha Pemurah?

Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu, lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan), serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya;

Dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendakiNya, Ia menyusun kejadianmu.

Sebenarnya tidak ada yang memperdayakan kamu (hai golongan yang ingkar)! Bahkan kamu sendiri tidak percayakan adanya hari pembalasan.

Padahal sesungguhnya, ada malaikat-malaikat yang menjaga dan mengawas segala bawaan kamu,

(Mereka adalah makhluk)  yang mulia (di sisi Allah), lagi dituliskan menulis (amal-amal kamu);

Mereka mengetahui apa yang kamu lakukan

(Gunanya catitan malaikat-malaikat itu ialah; untuk menyatakan siapa yang berbakti dan siapa yang bersalah) - kerana sesungguhnya : orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan), tetap berada dalam Syurga yang penuh nikmat;

Dan sesungguhnya orang-orang yang bersalah, bertempat dalam neraka yang menjulang-julang.

Mereka menderita bakaran neraka itu pada hari pembalasan,

Dan mereka (sentiasa berada dalam azab seksanya,) tidak ghaib daripadanya.

Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu?

Sekali lagi, apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu ?

(Hari itu ialah) hari seseorang tidak dapat memberikan pertolongan sedikitpun kepada orang lain, dan segala urusan pada hari itu tertentu bagi Allah.

----------------------------------------------------------------------------------------

Disebabkan terasa seperti surah ni terlalu sempurna untuk amik satu-satu.
So ni dia

Satu surah al-Infitar.
Surah ke-82.

Betullah.
Allah tak pernah tinggalkan kita.
Saat kita leka dengan dunia.
Dia sampaikan peringatan.
Melalui ayatnya.

Sungguh.
Dialah yang Maha segala-galanya.

p/s: If want more, you can refer on Surah 'Abasa.
In sha Allah. Moga membantu.

And..
Glad that I came across this surah in my recitation tonight.
And yes.
More glad that I can share this with you.
Even there's only small number that read my blog.
Sokay.

Allah look on the deed.




Saturday, December 19, 2015

Hero

Hari tu pasang satu video.
Terus teringat pada hero aku yang satu tu.
Yang aku memang jatuh cinta since sekolah menengah sampai sekarang.

Ya Allah.
Tanggungjawab dia.
Takut dia pada Allah.
Kasar pada luar tapi lembut pada dalamnya.

Teringat pada kisah,
isterinya berleter,
Tapi dibiarkan isterinya berleter,

Dikatakan:

'Biarkan sahaja dia berleter. Sedangkan itu hiburan padanya.'

Teringat juga pada satu kisah yang lain,
Saat ketika bertemunya dengan ibu yang sedang mengacau periuk yang mempunyai air.
Untuk dikatakan supaya makanan sedang dimasak kepada anaknya.

Dia bahkan pergi ke tempat simpan makanan di bandar,
Dan memberikan sendiri makanan tersebut kepada si ibu tadi.
Dia juga menyiapkan makanan buat mereka.

Ya Allah.

Begitu juga hero aku yang kedua.
Sama telatahnya.
Keras di luar, lembut di dalam.

Tawanya ya Allah.
Takde semanis itu.
Takde seikhlas itu.

Saat peluknya mengelilingi aku.
Hanya Tuhan yang tahu betapa bangga aku dapat menggembirakannya.

Saat aku perlu belajar ke luar negeri,
Dihantarnya aku sehingga ke bilik.
Di saat orang lain sedang mengemas barang-barang aku.
Dia tertidur.
Kerana tidak sihat.
Lucunya dia.

Di saat ingin melepaskan aku pergi,
Berjujuran nasihatnya.
Sekali dengan air matanya.
Dengan harapannya.

'Jangan jadi macam Ayoh. Belajor betul-betul.'

Setiap kali tegurannya.
Setiap kali ayat tu disebutnya.

Setiap kemahuan anaknya dituruti.
Tiada pilih kasih.
Semua sama rata bak katanya.
Tapi, setiap kali diberi barang kemahuan kami.
Setiap kali tu dituruti dengan ayat..

'Ayoh dah bagi apa yang korang nak. Jadi, nanti kena bagi apa yang Ayoh nak.'

Dan setiap kali ayat tu disebutnya,
Hati berdebar.
Jantung berdegup.
Memikirkan sama ada dapatkah aku memenuhinya?

Mungkin aku tak dapat menjadi anak yang terbaik.
Tapi aku mempunyai peluang untuk menjadi anak yang terbaik di akhirat.
Untuk bantu hero kedua aku.


*Gambar dikirimkan khas oleh mentor uni aku.
Yeah. Dia baik. :)

Thursday, December 17, 2015

Hope

Kenapa dirasakan bicara itu benar ?
Kenapa dirasakan seakan ianya betul-betul terjadi ?
Walaupun dikatakan bukan.

Tapi hati ini tetap mengiyakan.

Ku bimbang.
Ku resah. Gelisah.

Once said,
'Dont worry. Dont lose hope.'

----------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah.
In sha Allah. Cinta pada komuniti di seberang dunia sana akan dapat dikotakan.

Alhamdulillah atas kurniaan Tuhan.
Peluang yang diberikan,

AADARAYA SRI LANKA

May this mission gives lot of inspirational things to me.
To learn.
To thankful for.
And to help.


May Allah ease everything.
#takkangiveup
#taknakgiveup
#menujuplanbulan4

Friday, December 11, 2015

Lawak

Ingin ditulis pasal cinta.
Tapi takut dilabel, 

'Gedik,'

'Takde benda lain ke ?'

'Ni semua pengaruh tv?'

Kenapa perlu dikesah wahai diri ?
Siapakah tuan punya blog ni ?
Mereka atau engkau wahai diri ?

Lawak bila difikir tentang manusia.
Takut dikritik.
Takut menjadi diri sendiri.
Haha..
-------------------------------------------------------------------------------------

Cinta.

Moga cinta pada komuniti ni akan tercapai.


Friday, November 27, 2015

Jangan tengok - Tengok

Don't look someone at their past.
Look to the current and future.

You never know how good they will be

Don't look at someone appearance to say whether they good or bad
Look at their akhlak.

As some of them, who have torn shirts but not hearts.

Your eyes is yours.
Your mouths is yours.
But, it's also Allah's.

Spread good.
Be good.



Friday, November 20, 2015

Kenapa?

Kenapa kamu mahu menikah ?
Kenapa kamu mahu berjaya ?
Kenapa kamu mahu masuk universiti ?

Persoalan ini ditanya kepada diri sendiri pabila diluahkan oleh Ustazah Isfadiah.

Terpikir sendiri apakah tujuan asalnya ?

Paling terasa dengan soalan

'Kenapa kamu mahu menikah ?'

Haha.
Ya.
Sebagai seorang yang dah meningkat umur ni.
Memang persoalan tu selalu timbul antara kawan-kawan.
Dan diri sendiri.

Crush. Suka. Cinta.

Tapi cuba direnungkan balik.

KENAPA kamu suka dia ?

Dan..

KENAPA kamu mahu menikah ?

Dan bila kamu lelah untuk study ?
Berjuang untuk agama.

Ingat kembali..

KENAPA kamu study ?




Dan semuanya...
Akan berbalik pada yang hanya satu

DIA.




Saturday, November 14, 2015

Hidup

Last day of midsem break

Segala fikiran tentang assignment, test dan kerja-kerja telah mula merusuk masuk ke otak
Ye. Semuanya.

Jiwa terasa berat
Diri terasa longlai
Jiwa masih ingin berseronok
Stress-free dan penuhkan dengan hilai tawa

Tapi diri juga tau
Yang cuti bukan selamanya
Kerana segalanya bakal bermula
Bermula esok dan selamanya

Hidup ni satu perjalanan.
Menuju redha Tuhan.
Hidup ni satu persaingan.
Menuju kemajuan.

Aku terpikir, banyaknya tanggungjawab
Beratnya amanah
Malas selalu menguasai diri
Memberikan tekanan pada diri

Tapi adakah bererti hidup
Jika hanya dipenuhi dengan hilai tawa
Tanpa mengenal penat lelah beberapa ketika
Kerana pengajaran terdapat padanya


p/s: Hidup ni realiti. Bukan angan-angan.
Tapi bukan dikatakan yang angan-angan itu tidak wujud
Kerna syurga itu ada

Dan, angan-angan kita untuk ke sana sentiasa membara



Wednesday, November 11, 2015

He's PERFECT

Best bila mendengar sang ibu bercerita tentang kejayaan anak-anak dia.
Di situ di sana anaknya belajar
Amerika, Timur Tengah dan Asia.
Wahh,, Bangganya dia seorang ibu.
Seperti, dialah ibu terbaik di dunia.

Yeah.
Manusia ada yang beruntung.
Tapi betulkah itu sekadar 'beruntung'?

Pernahkah kamu lihat dia berusaha ?
Bagaimana tekadnya untuk menggapai cita-cita.
Dan sekarang, dia memperolehnya.

Tapi duhai dia, janganlah membangga.
Sedarlah,
Tiap benda itu ujian sementara.

p/s: Buat diri yang begitu pemalas hari ni,
Yakinkah kau yang Allah akan letakkan kau kat tempat yang kau nak
kalau usaha kau cincai-cincai ?

Allah put you there
Go for it!

Allah tau bila masa yang paling perfect !
Sebab Dia pun PERFECT .



Saturday, November 7, 2015

Ujian

Ujian bukanlah dikatakan pada setiap musibah yang menimpa.
Tapi tiap ketika.
Selama matamu dibuka
Selama nafasmu dihela

Hati
Mohon kuat
Mohon jangan mengelat
Allah ada setiap saat
Walaupun kamu sesat

Diri
Jangan lari
Jangan jauh dari Ilahi
Kerana Dia sumber kekuatan diri



Tuesday, November 3, 2015

Kuasa 'mati'

Tidur.
Kadang tu dia macam magik.

Paaap!

And terus 'mati'.

Aku suka tidur.
Believe me, ade orang tak suka ?
Mungkin orang tu bukan spesies tak berapa rajin macam aku kot.

Tapi, there is also good effects part tidur ni.

Mostly, untuk aku, aku akan tidur bilamana aku perlu untuk tidur.
Yang biasa-biasa 5,6 jam tu.

Or

Time ak stress out sampai satu tahap yang tak boleh nak sabar nak bukak mata.
Aku ada satu tahap di mana bila aku stress, segala pemikiran 'ter'masuk dalam pikiran.

Sampaikan kenapa Upin & Ipin tak besar-besar sampai sekarang pun termasuk jugak dalam pikiran.
Yes. Masa tu macam sel otak ni berhubung dengan tahap yang paling ekstrem.
Sampaikan aku takleh nak digest satu-satu.


And.
That is pabila tidur is the right thing to do.
Nak bagi sel-otak ni berhenti buat kerja.
Sama macam aku.


p/s: Adakah aku minum susu Essential zaman kecik-kecik dulu ?

Tuesday, October 27, 2015

Riak

Kerana lalai aku riak
Kerana nafsu aku riak

Kita semua manusia
Ada cacat cela
Jangan disanjung ustad yang ada nama 
Yang disangka tiada dosa
Kerana dia juga manusia

Jangan dikutuk mereka yang berdosa
Kerana taubat sentiasa terbuka
Jangan sampai mereka ke syurga
Dan engkau ke neraka

Hati
Itu kuncinya


Jaga hati. 
Bersama ambil manfaat. 


Wednesday, October 21, 2015

Graduation Day

For my graduation day,


Don't give me flowers,
Don't give me chocolate,
Don't give me teddy bear.

Give me my family.
Because they are my truly flowers.

And that day,
Is my day
For them 


After all, Happy Graduation Day !

Saturday, October 17, 2015

Van der Wijck

Kebahagiann yang paling mahal adalah kebahagiaan cinta.



Ya.
Alangkah indah jika cinta itu dapat dirasa
Dapat diteka
Dapat dikata

Tapi adakah cinta itu bermakna
Jika hanya diusaha
Dengan sebelah pihak saja

Allah telah mengurnia
Segala semampuNya
Tapi adakah kau bersyukur

Usahakanlah
Allah selalu ada
Allah tidak pernah lupa
Allah tidak akan pernah meninggalkan kita

Bicara ini
Bukanlah bermakna memuji diri
Berkata akulah si alim dan baik hati
Mendabik dada membanggakan diri

Tapi bicara ini
Adalah untuk mereka seusia ku
Mereka yang perlukan arah tuju
Untuk bangkit dan maju.


p/s: Dengan Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck.
Aku jatuh cinta terhadap bahasanya
Begitu indah dan mempersona
Bukan pada disoalkan cinta
Tapi cinta pada agama
Dan bangsa.




Thursday, October 15, 2015

Aku

Sape aku ?

Aku adalah seorang yang sangat percaya yang aku ni unik.
Seriyes. Aku memang pegang kata-kata tu.

Mungkin, 
ada orang yang sebijik muka dia macam aku.
Tapi mungkin, dia takda tanda lahir sama dengan aku.

Mungkin,
ada yang sama perangainya macam aku
Tapi bukan semua perangai kami sama.

Sebab tu aku percaya aku unik.
Dan aku percaya yang aku akan dapat capai apa yang aku nak.

Cuma mampu atau tidak yang selalu membuatkan aku berfikir.

Tapi sekali lagi aku pikir,
Aku Unik.

Dan aku akan berusaha untuk itu.



p/s: Aku optimis. Dan aku berangan nak tulis buku apa effect being optimis terhadap kejayaan aku.
Sebab aku percaya. Aku akan dapat. 


Wednesday, October 7, 2015

Kaabah

Tadi, aku ditanya oleh seorang kawan non-muslim.

'Apa itu Kaabah?'

So.. aku pun menjawabnya dengan kata 'Kaabah adalah satu arah yang kami umat Islam TUJU untuk solat. Dan bukan menyembah.'

Ye. Aku amat tekankan perkataan BUKAN MENYEMBAH tu.
Sebab kadang tu, Islam sendiri pun macam konfius.

Then, he asked me again.
'Jadi itu Kaabah you boleh bawak pegi mana-mana lah ? You letak depan masa nak solat and sembah?'

Aku tak kisah.
Seriously, glad to share about Islam to other races.
In the same time, berdakwah.

So, I said.
Kaabah ni there is ONLY ONE.
Kitorang tak bawak depan dan sembah.
Kitorang ada kiblat. Dan kiblat tu adalah arah untuk kitorang solat menghadap Kaabah.

Masa beritahu dia yang Kaabah ni ada satu je.
Aku terdetik, 'Weyh, Kaabah ada satu je !'

Yeah. Terkejut.
Aku baru perasan yang selama ni aku duk menuju ke salah satu benda yang ada kat bumi ni satu tu je.
Allahu. Lagha betol hati selama ni.

Dan dengan pengetahuan aku yang 'baru' ni aku terpikir.
So, that's mean. Aku pun special ?

Jawab sendiri.
Special ni objektif.
Macam cantik. 

Monday, October 5, 2015

Pegang

Pergi majlis kahwin.
Dia pasang lagu My Mother - Sami Yusuf

Sampai part,

'Who should I think most of ?
After Allah
And Rasulullah'

Terfikir berangan aku yang hari tu.
Kenapa tak pimpin tangan ibu ek ?
Kenapa berangan pegang tangan husband yang entah ada ke idok kat dunia ni..

Hmm.. Betapa hati dah teruk dek kerana salah diri sendiri.

Tapi, boleh je.
Tangan kanan pegang suami, tangan kiri pegang ibu.

Amacam ? hehe..

Wednesday, September 30, 2015

Crush on..

Seriously, I didn't crush on MinHo.
Newt too.
Thomas also.

I just enjoy the movie. 

**** (five stars) 


Did i said STAR ? 
And ... what if I said I crush on Gally ? 


Haha..
Yeah, my friend got that 'shocked' expression too.



Tuesday, September 29, 2015

Dia

Kawan,
Kadang tu dia bukan yang selalu bergurau senda
Dia bukan yang selalu berjumpa

Tapi yang selalu mengirimkan doanya


Yeah. Maybe dia tak edit.
But, i'm touched.

Terima kasih awok jiran saya,
Geng sama-sama minat Harry Potter
Pernah tulis surat same-sama nak kirim kat diorang.
Geng pernah cerita minat Tan Boon Heong


Allah, pelihara dia.


Monday, September 28, 2015

Cemburu

Ye. 
Aberdeen.
Satu impian aku dari dulu
Yang memang tak pernah luntur.

Melihat sorang-sorang kawan 'fly'
Hati mana tidak cemburu
Hati mana tidak menangis
Yang hanya mampu aku buat
Adalah sabar dan kuatkan hati

Masanya pasti ada
Masanya pasti tiba
Allah tentukan segala
Di dunia dan akhirat sana.


*semalam berangan jalan-jalan dekat  satu park di oversea sambil pegang tangan husband.


Aberdeen, mohon beri kekuatan


Saturday, September 26, 2015

She Didn't Die

Remember the girl i told you before ?

She did not died.
She still there.
Lingering around somewhere inside the body.

Today activity make she believes herself.
Believe the future.
Believe her dream. In sha Allah.

Don't give up.
Because give up is totally a regret.
And to not give up,
you'll feel how great the feeling is. 

How about try one ? 


Aberdeen, moga kenyataan


Friday, September 25, 2015

The Girl

I used to have a determination.
Determination to achieve straight As.
When I was in Form 3.

Why ?
Because I didn't get 5A in UPSR.
So, I said to myself that I would do it this time !


How i miss that determined girl.

Sunday, September 20, 2015

Diheret

Perempuan.
Mudah diheret oleh lelaki ajnabi.
Ke sana ke sini.

Itukah nilai hargamu?

Perempuan.
Berceloteh ke situ dan sana
Tidak kenal dosa

Itukah yang mungkin meragut pahalamu ?

Perempuan
Dikatakan sayang terhadap ayah
Hero hidupnya
Tapi lupa, mereka telah diseret di neraka.

Itukah yang mampu menolong ayahmu di sana ?

Perempuan.
Kamu permata.
Kekalkan sedemikian rupa
---------------------------------------------------------------------------------------------
Never judge.
But change.
The community.

Take them to good path.
As how you had entered them.


Aberdeen, akan dipijak.



Friday, September 18, 2015

Tak tenang

Ayuh dekat pada Tuhan

Aku mengajak kamu
Dan juga diriku !

Maghrib yukk !


Ubah

I can simply ubah keputusan.
In one second.

Like, 
'I want to watch The Maze Runner !'

A few seconds later,
'I don't want to.'

And yeah, i think i easily give up too
My bad.

Working on it !


Aberdeen, tolong dipermudah. 

Tuesday, September 15, 2015

Remaja

Baru lepas tengok Running Man ep 263.
Tema dia pasal Youth

Youth = Remaja

Dan, apa yang aku boleh concluded kan dari situ is..

'Kalau nak tengok negara jadi macam mana pada masa akan datang,
tengok remajanya pada masa kini.'

Ye. Ni bukan kata-kata aku. 
Sebab aku bukan ahli falsafah yang boleh membina ayat sehebat A. Samad Said ataupun berpuitis seperti Tan Sri P.Ramlee.

Aku remaja.
Dan aku yang menunjukkan identiti negara aku, Malaysia pada masa akan datang.

Sorang akak pernah bagitau aku,
'Jadi orang Islam ni banyak tanggungjawab. Banyak kerja yang perlu dilakukan.'

Betul. Banyak.
Sebab tu gunung, haiwan semua tak nak amik tanggungjawab ni.
Sebab terlalu berat.
Dan terlalu banyak benda akan dihakimi.

Allahu.
Sedih sebab rasa diri sendiri tak terdaya.
Sedih sebab diri sendiri terlalu hina.
Sedih sebab diri sendiri tidak mencuba.


Aberdeen, tolong tunggu aku.



Saturday, September 12, 2015

Microb

Mycobacterium tuberculosis

Bacterial infections affecting the mucous membrane of nose and throats


Friday, September 11, 2015

Harta

Dengan harta yang sedikit, aku sudah dipersalahkan.

Bagaimana jika hartaku segunung ?



Menjadi miskin itu satu kelebihan.
At least, kita tak banyak nak kena jawab persoalan perihal harta dengan Allah nanti.

Thursday, September 10, 2015

Benda

Nanti..
Nanti..
Nanti..

Semua benda yang berada di sekeliling kita akan dinilai
Dan diteliti
Dan menjadi saksi terhadap apa yang kita lakukan.

Jadi, duhai diri.
Gunakanlah sebaiknya.

Kita akan mati.
Akhirat itu pasti

Aberdeen, moga sempat ketemu.



Monday, September 7, 2015

One

Watched Hidupku,Solatku,Matiku

Caught into a conversation between a Chinese and a Muslim

C  : Kamu nak sembahyang di masjid dekat rumah saya ?
M : Saya biasa sembahyang kat rumah je Boss.
C  : Bukan ke kalau sembahyang kat masjid lagi berganda ke ganjarannya ?

#deep

So, what we gonna did ?
You think ?

We needed a better world.
And that better world would be seen if that ONE thing, we cared.
You. Me. WE.

What is it ?

Solah.


Saturday, September 5, 2015

Tidak takut Tuhan



Kamu tidak takut pada Tuhan
Dilakukan segala dosa dan maksiat

Aku mohon hati yang baru. 
Untuk kamu. 
Dan aku. 

Wednesday, September 2, 2015

Berubah

Untuk berubah, bukanlah untuk seseorang.
Bukan untuk suatu perubahan.
Tetapi untuk Dia yang diatas.

Dengan itu, perubahan itu akan terlaksana.



FiQdEeN

Saturday, August 29, 2015

World

How to change the world when ourselves don't ?
How to change the world when everyone around you don't ?

How about to be the one who starts all over it ?

Malaysia need to be more progressive.

Progressive citizens.
Progressive nations.

Malaysia, I love you.

#selamatharikemerdekaan
#happynathionalday
#proudtobemalaysians


Friday, August 28, 2015

Lelaki

Siapa yang paling tak boleh kau percaya ?

LELAKI

Tbh, aku tak percaya lelaki.

Untuk dikatakan kenapa, 

Mungkin dengan amaran-amaran yang Ayoh pernah bagitau aku.
Dan mungkin juga, pengalaman mempunyai seorang adik lelaki yang agak 'digilai' membantu aku untuk menguatkan lagi prinsip aku tuh.

Macam mana aku nak ada suami kalau aku tak percaya lelaki ?

Well, aku percaya lelaki yang tak boleh dipercayai takkan berani untuk mengambil risiko.
Dan itu menyebabkan aku percaya pada mereka yang ada niat suci tu, datang ke rumah untuk melamar aku.

Mungkin tak berapa romantik.
Takpe, yang tu kita tinggalkan untuk lepas kahwin. 

Tapi buat para wanita, jangan hanya mengharapkan lelaki,
Ye, memang digalakkan untuk kahwin awal bagi mengelakkan maksiat.
Tapi, jangan terlalu bergantungkan kehidupan kau dengan lelaki.

Sebab hati manusia boleh berubah.

Lelaki tu manusia kan ?


Aberdeen,tunggu aku.



Tuesday, August 18, 2015

Dua Line

Hari tu Meghan Trainor nyanyi kat aku lagu Dear Future Husband.
Ikut radio.

Jadi, aku pun terbayanglah dear future husband aku.
Lalu, terukirlah puisi dua line ini..

Dear future husband,
Kau tak perlulah setinggi Park Min Woo..
Setinggi Ji Sung sahaja sudah mencukupi.


Haha.
Bahana tengah syiok dengan Kill Me Heal Me.

p/s: Ini sama sekali tidak bermakna aku sering memikirkan pasal kahwin.
Ilham turun time tu.
Like

Kebaboommmmm!

haha.

Enjoy your day. :)

Ma friends : TAKE NOTE !


Monday, August 3, 2015

Cover

'Woih, hang cover aku boleh dak?'
'Cover ape ?'
'Cover pahala hang kat aku.'

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Don't judge a book by it's cover


Dan juga ...


Orang tak pakai tudung pun ade jugak yang hati dia baik.


Cliche dak ?


Tapi, buat zaman sekarang. COVER tu macam satu lapisan diri kau yang 
orang akan tengok sebelum diorang kenal kau.

Tak diragui yang cover yang tak cantik, kandungan dia cantik.
Tak diragui jugak cover yang cantik,tetapi kandungannya tidak cantik.

Tapi unuk meninggalkan tanggapan pertama atau first impression to others
is the main point in life for this time being.

Jadi diri sendiri tapi jangan sampai memalukan diri.
Jadi diri sendiri tapi jangan sampai melupakan perintah Tuhan pencipta diri.
Jadi diri sendiri supaya nanti, syurga tempat mu berdiri.









Sunday, August 2, 2015


Deep down, ada tajuk yang ingin dibicarakan
Tapi, idea ni tak muncul-muncul pulak sekarang 

Disebabkan perasaan nak menulis tu tinggi,
confession ini telah ditulis.


Sekian, Terima Kasih.
Wasalam. :)

#hashtagIKHLAS



Orang yang awal dibicarakan pada hari kiamat adalah seorang yang mati syahid. Dia dibawa memperkenalkan diri.
Allah bertanya,' Apakah yang telah engkau lakukan di dunia?'
Dia menjawab,' Aku telah berperang kerana-Mu sehingga syahid.'
Allah berkata,' Engkau bohong, sebaliknya engkau berperang supaya engkau mahu dikatakan berani, dan itu telah pun dikatakan kepadamu.'
Lalu diperintahkan agar dia dihukum,diheret wajahnya sehingga dihumbankan ke dalam api neraka.Datang pula seorang yang lain yang mempelajari ilmu, mengajarnya dan membaca al-Quran. Dia dibawa memperkenalkan diri.
Allah bertanya,' Apakah yang telah engkau lakukan di dunia?'
Dia menjawab,'Aku telah mempelajari ilmu, mengajarnya dan membaca al-Quran kerana-Mu.'
Allah berkata,'Engkau bohong, sebaliknya engkau belajar ilmu supaya engkau dikatakan alim dan engkau baca al-Quran supaya engkau dipanggil qari. Itu telah pun dikatakan padamu.'
Lalu diperintahkan agar dia dihukum, diheret wajahnya sehingga dihumbankan ke dalam neraka.
Datang pula seorang yang Allah luaskan rezekinya dan telah diberikan pelbagai jenis harta. Dia dibawa memperkenalkan diri.
Allah bertanya,' Apakah yang telah engkau lakukan di dunia?'
Dia menjawab, ' Aku tidak tinggal satu jalan pun yang Engkau suka untuk didermakan melainkan aku telahpun menderma padanya kerana-Mu.'
Allah berkata,' Engkau bohong, sebaliknya engkau lakukan suoaya engkau dikatakan pemurah, dan itu telah pun dikatakan padamu.'
Lalu diperintahkan agar dia dihukum, diheret wajah sehingga dihumbankan ke dalam neraka.


(Riwayat Muslim)




Wednesday, July 29, 2015

Susah

Aku terkenal dengan panggilan seorang pelakon dalam kalangan keluarga aku.
Ibu. Mok Cik. Mek Kak. Biam. Along. Aboh. Ma. 
Even suami kepada sepupu aku.
Ye. Aku sangat terkenal dengan panggilan itu.

Jadi, disebabkan aku risau dengan siapakah bakal zaujku.
Dan ingin membandingkan antara aku dengan pelakon itu.
Aku bertanya ibu.

'Ibu, suami pelakon tu handsome tak ?'

Ibu membalas,

'Handsome, rendang-rendang gitu.'

'Alaaa.. Tak boleh ah cenggitu. Iqa nak laki tinggi.'

Ibu lagi membalas,

'Tinggi tinggi nanti susahlah, tak sampai.'


Ye. Ibu perli aku.

Keep Calm & Proud Being Short