Wednesday, September 30, 2015

Crush on..

Seriously, I didn't crush on MinHo.
Newt too.
Thomas also.

I just enjoy the movie. 

**** (five stars) 


Did i said STAR ? 
And ... what if I said I crush on Gally ? 


Haha..
Yeah, my friend got that 'shocked' expression too.



Tuesday, September 29, 2015

Dia

Kawan,
Kadang tu dia bukan yang selalu bergurau senda
Dia bukan yang selalu berjumpa

Tapi yang selalu mengirimkan doanya


Yeah. Maybe dia tak edit.
But, i'm touched.

Terima kasih awok jiran saya,
Geng sama-sama minat Harry Potter
Pernah tulis surat same-sama nak kirim kat diorang.
Geng pernah cerita minat Tan Boon Heong


Allah, pelihara dia.


Monday, September 28, 2015

Cemburu

Ye. 
Aberdeen.
Satu impian aku dari dulu
Yang memang tak pernah luntur.

Melihat sorang-sorang kawan 'fly'
Hati mana tidak cemburu
Hati mana tidak menangis
Yang hanya mampu aku buat
Adalah sabar dan kuatkan hati

Masanya pasti ada
Masanya pasti tiba
Allah tentukan segala
Di dunia dan akhirat sana.


*semalam berangan jalan-jalan dekat  satu park di oversea sambil pegang tangan husband.


Aberdeen, mohon beri kekuatan


Saturday, September 26, 2015

She Didn't Die

Remember the girl i told you before ?

She did not died.
She still there.
Lingering around somewhere inside the body.

Today activity make she believes herself.
Believe the future.
Believe her dream. In sha Allah.

Don't give up.
Because give up is totally a regret.
And to not give up,
you'll feel how great the feeling is. 

How about try one ? 


Aberdeen, moga kenyataan


Friday, September 25, 2015

The Girl

I used to have a determination.
Determination to achieve straight As.
When I was in Form 3.

Why ?
Because I didn't get 5A in UPSR.
So, I said to myself that I would do it this time !


How i miss that determined girl.

Sunday, September 20, 2015

Diheret

Perempuan.
Mudah diheret oleh lelaki ajnabi.
Ke sana ke sini.

Itukah nilai hargamu?

Perempuan.
Berceloteh ke situ dan sana
Tidak kenal dosa

Itukah yang mungkin meragut pahalamu ?

Perempuan
Dikatakan sayang terhadap ayah
Hero hidupnya
Tapi lupa, mereka telah diseret di neraka.

Itukah yang mampu menolong ayahmu di sana ?

Perempuan.
Kamu permata.
Kekalkan sedemikian rupa
---------------------------------------------------------------------------------------------
Never judge.
But change.
The community.

Take them to good path.
As how you had entered them.


Aberdeen, akan dipijak.



Friday, September 18, 2015

Tak tenang

Ayuh dekat pada Tuhan

Aku mengajak kamu
Dan juga diriku !

Maghrib yukk !


Ubah

I can simply ubah keputusan.
In one second.

Like, 
'I want to watch The Maze Runner !'

A few seconds later,
'I don't want to.'

And yeah, i think i easily give up too
My bad.

Working on it !


Aberdeen, tolong dipermudah. 

Tuesday, September 15, 2015

Remaja

Baru lepas tengok Running Man ep 263.
Tema dia pasal Youth

Youth = Remaja

Dan, apa yang aku boleh concluded kan dari situ is..

'Kalau nak tengok negara jadi macam mana pada masa akan datang,
tengok remajanya pada masa kini.'

Ye. Ni bukan kata-kata aku. 
Sebab aku bukan ahli falsafah yang boleh membina ayat sehebat A. Samad Said ataupun berpuitis seperti Tan Sri P.Ramlee.

Aku remaja.
Dan aku yang menunjukkan identiti negara aku, Malaysia pada masa akan datang.

Sorang akak pernah bagitau aku,
'Jadi orang Islam ni banyak tanggungjawab. Banyak kerja yang perlu dilakukan.'

Betul. Banyak.
Sebab tu gunung, haiwan semua tak nak amik tanggungjawab ni.
Sebab terlalu berat.
Dan terlalu banyak benda akan dihakimi.

Allahu.
Sedih sebab rasa diri sendiri tak terdaya.
Sedih sebab diri sendiri terlalu hina.
Sedih sebab diri sendiri tidak mencuba.


Aberdeen, tolong tunggu aku.



Saturday, September 12, 2015

Microb

Mycobacterium tuberculosis

Bacterial infections affecting the mucous membrane of nose and throats


Friday, September 11, 2015

Harta

Dengan harta yang sedikit, aku sudah dipersalahkan.

Bagaimana jika hartaku segunung ?



Menjadi miskin itu satu kelebihan.
At least, kita tak banyak nak kena jawab persoalan perihal harta dengan Allah nanti.

Thursday, September 10, 2015

Benda

Nanti..
Nanti..
Nanti..

Semua benda yang berada di sekeliling kita akan dinilai
Dan diteliti
Dan menjadi saksi terhadap apa yang kita lakukan.

Jadi, duhai diri.
Gunakanlah sebaiknya.

Kita akan mati.
Akhirat itu pasti

Aberdeen, moga sempat ketemu.



Monday, September 7, 2015

One

Watched Hidupku,Solatku,Matiku

Caught into a conversation between a Chinese and a Muslim

C  : Kamu nak sembahyang di masjid dekat rumah saya ?
M : Saya biasa sembahyang kat rumah je Boss.
C  : Bukan ke kalau sembahyang kat masjid lagi berganda ke ganjarannya ?

#deep

So, what we gonna did ?
You think ?

We needed a better world.
And that better world would be seen if that ONE thing, we cared.
You. Me. WE.

What is it ?

Solah.


Saturday, September 5, 2015

Tidak takut Tuhan



Kamu tidak takut pada Tuhan
Dilakukan segala dosa dan maksiat

Aku mohon hati yang baru. 
Untuk kamu. 
Dan aku. 

Wednesday, September 2, 2015

Berubah

Untuk berubah, bukanlah untuk seseorang.
Bukan untuk suatu perubahan.
Tetapi untuk Dia yang diatas.

Dengan itu, perubahan itu akan terlaksana.



FiQdEeN